Студентски научен форум „Регионално развитие – вчера, днес и утре”

вторник, 22 ноември 2016 9:15

Студентски научен форум на тема „Регионално развитие – вчера, днес и утре”, осъществен със съдействието на Центъра за регионални изследвания и катедра „Регионално развитие”, се проведе в малка конферентна зала на УНСС. На събитието, с водещи Славена Николова и Борислав Васев, студенти IV курс, специалност „Регионално развитие”, присъстваха проф. д-р Соня Докова, ръководител на катедра „Регионално развитие“, доц. д-р Камен Петров, проф. д-р Христо Христов, преподаватели и студенти.

В малката конферентна зала

От името на всички студенти водещите благодариха на проф. Докова за дадената им възможност да представят научните си виждания и разработи пред голямото академично семейство на УНСС и научните организации, работещи в сферата на регионалното развитие.

Проф. Христов, проф. Докова и доц. Петров (отляво надясно)

Проф. Докова поздрави студентите за участието им в научния форум. Тя посочи, че през последните четири години те са се запознали с широк кръг от въпроси, отнасящи се към теоретични и основни модели на регионалното развитие. „Днес имате  възможност да се докоснете и да реализирате чисто практическите особености и да оцените предизвикателствата на реалната политика за регионалното развитие на България.”, сподели тя. Проф. Докова изтъкна, че регионалното развитие налага ефективно въздействие в много области като образование, заетост, енергетика, околна среда, единен пазар, научни изследвания, иновации и др. „Днес политици и експерти са единодушни, че регионалното развитие е основната инвестиционна политика в Европейския съюз и в България”, допълни тя. Регионалното развитие не е даденост или някаква константа, „то е резултат от адекватни решения, ефективни действия и личният принос на всеки един човек”, посочи проф. Докова.

Участници във форума

Водещите конкретизираха, че обсъжданите теми са обвързани с новите трудности, препятствията, тенденции и възможности пред регионалното развитие в България. Те уточниха, че семинарът ще се проведе в два етапа. Първото тематично направление обхваща важни проблеми по темата на регионалното развитие и неговите аспекти в регионален, национален и наднационален мащаб. Второто, ангажира вниманието в различни конкретни направления, свързани с общински, регионални и национални проявления.

По време на презентациите

Пръв думата взе Кристиан Димитров, който запозна присъстващите с темата „Същност и значение на регионалното развитие за националното и пространственото развитие на България”. Той разгледа фундаменталните въпроси на регионалното развитие и поясни защо, къде и за какво служи. За него дисциплината е „процес на постигане на устойчиво  и балансирано развитие, чрез насочване на всички разполагаеми ресурси”.

 „Развитието на селските райони в Република България” представи Ина Влашка, по темата „Преглед на регионалната политика на ЕС. Основни приоритети” говори Теофана Стойчева, Пепина Панева се спря на „Нормативна и регулативна база, уреждаща провеждането на регионална политика в България”, „Изграждането на коридор номер 9 като фактор за насърчаване на регионална политика в България” коментира Славена Николова.

Водещи и участници

Специални благодарности водещите отправиха и към модераторите на конференцията – Атанас Пенков, Мирела Димитрова и Мариела Варафова.

Събитието продължи с втория етап от конференцията, който се проведе в няколко различни зали.

Галерия снимки от Студентски научен форум „Регионално развитие – вчера, днес и утре” ...