Кръгла маса на тема "Новият път на коприната" и Черноморският регион - рискове и възможности"

петък, 04 ноември 2016 15:35

В зала „Научни съвети“ се проведе кръгла маса на тема "Новият път на коприната" и Черноморският регион - рискове и възможности". Събитието бе организирано по повод 40-годишнината на катедра „Международни отношения“.

Организатори на форума бяха доц. д-р Георги Чанков, научен секретар на катедра „Международни отношения“, гл. ас- д-р Елизабет Йонева, гл. ас. д-р Антонина Хабова, д-р Моника Панайотова. Присъстваха проф. д-р Георги Генов, проф. д-р Динко Динков, доц. д-р Мария Бакалова и други преподаватели от катедрата, студенти и гости.

В зала "Научни съвети"

„Това е едно от събитията, посветени на 40-годишнината на катедра „Международни отношения“, отбеляза при откриването  на кръглата маса доц. Чанков. Негов беше и първият доклад, в който той представи резултатите от тригодишно изследване, започнато съвместно с д-р Йонева. Като конкретен повод за изследването докладчикът посочи съобщение в медиите за влакова композиция с китайски стоки, преминала за рекордно кратко време разстоянието между Шанхай и Хамбург. „Стана ми любопитно какъв е икономическият смисъл да се прекарат с железница стоки от Китай до Германия“, коментира доц. Чанков и базира експеримента като част от едно мащабно начинание, което далеч надхвърля рамките на обикновен икономически проект.

Доц. Георги Чанков

Докладчикът конкретизира, че това всъщност е пример за проект с геостратегическо значение, насочен към промяна в системата на международните отношения и преформатирането й, за новото място на Китай и неговите виждания за политическо и икономическо сътрудничество с останалите страни в региона и света. Преформатирането тръгва от това, че сегашната система на международните отношения, която условно можем да наречем „Pax Americana“, търси ново равновесно състояние, посочи доц. Чанков и коментира позициите и стратегиите на САЩ за преход към това и новата ера в международните отношения. Той се спря на традиционните схващания на Джордж Кенън, възгледите за „Края на историята“ на Франсис Фокуяма и неговите опоненти. Лекторът определи опорните точки в оценката на международната система и нейната посока, позиционира ролята на световните институции, икономическите фактори и военния бюджет на САЩ. С много примери доц. Чанков проследи регламентите в световните отношения, съотношението на силите, както и „алтернативата на Китай“, тактическото сътрудничество, създаването на евразийски блок, китайската стратегия във вътрешен и международен план.

Участници във форума
Студентите по време на кръглата маса

По темата говори и проф. д.с.н. Георги Найденов, който представи доклада си „Сегашният период на движение на Запад, на центъра на световната търговия, и трагическата съдба на Русия - да е за трети път арбитър в битката между стария център и новия претендент“ (на снимката долу). 

Научният форум продължи с представянето на още доклади и задълбочена дискусия.

Галерия снимки от Кръгла маса на тема "Новият път на коприната" и Черноморският регион - рискове и ...