Първи бизнес мастър клас на УниКредит Булбанк с публична лекция на банкера Левон Хампарцумян

петък, 28 октомври 2016 13:25

Първи бизнес мастър клас на УниКредит Булбанк, организиран от УНСС и Центъра за развитие на бизнес компетентности „Иновации и конкурентоспособност (U2B) под мотото „Сглоби теорията с практиката“, се проведе в университета. Гост-лектор бе Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, който говори пред студентите в аула "Максима".

В аула "Максима"

Левон Хампарцумян се спря на тенденциите в банкирането, определи как ще изглежда професията "банкер" в обозримо бъдеще и с какви предизвикателства ще се сблъскат банките през следващите години. За „бъдещето" най-добре биха говорили анализаторите след 20 години, в този смисъл прогнозата е по-сложна, отбеляза той. Банкерът конкретизира обаче това, което няма да се промени в банковия сектор: „нуждата на клиентите от финансово посредничество и необходимостта от перфектни отношения с тях“. Целта е постигането на все по-добри и достъпни услуги, резюмира той.

Левон Хампарцумян

Сред предизвикателствата в банковия сектор лекторът открои дигитализацията в бизнеса (но не като цел, а като средство), говори за биткойн и крипто-валутите (идеята е неприемлива, но технологията може да се използва и от традиционната банкова система), уточни професионалните качества на  банковия служител след 10 години (трябва да притежава много познания в областта на информационните технологии, които се превръщат в сърце на банките). Два основни съвета отправи Хампарцумян към студентите: За да станете инвестиционни банкери трябва да познавате счетоводството и все по-дълбоко да разбирате IT-индустрията.

Банките са много зависими от доверието на клиентите. Няма банка в света, която да издържи на паника, посочи лекторът. Затова, изтъкна той, необходимо е да запазим репутацията си и отношенията с клиентите. По думите му всичко трябва да минава през призмата на клиента, да се запази цялостна връзката „банка-клиент“.

Студентите в залата

В България през следващите години ще видим консолидация на пазара, прогнозира Хампарцумян. Той говори за трансформацията на бизнеса в световен мащаб, какво ни очаква и  каква е цената за това, как ще се развие онлайн търговията с лесен достъп до стоката и др.

През живота си човек трябва непрекъснато да се учи, отговори лекторът на въпроса на студент за управленските проблеми на банката. Развитието на технологиите е много динамично, важно за работата е сформирането на добър екип, конкуренцията, технологичните аспекти в дейността на банката.

Лекторът отговоря на въпросите на студентите

Бизнес мастър клас от УниКредит Булбанк е серия от практически лекции, при която в ролята на лектори ще влязат топ мениджъри и водещи експерти от екипите на банката. Целта на инициативата е да даде възможност на студенти от икономически специалности да почерпят практически опит от утвърдени професионалисти. Студентите ще научат как се случва бизнесът на практика; ще придобият ценни практически знания и умения от финансовата сфера, които ще им дадат летящ старт в кариерата; ще се потопят в работната атмосфера на най-голямата банка в България и ще се ориентират за посоката на бъдещата си професионална кариера.

Галерия снимки от Първи бизнес мастър клас на УниКредит Булбанк с публична лекция на банкера Левон ...