Трето обучение в УНСС на студенти от Международния университет във Флорида, Маями

понеделник, 24 октомври 2016 12:41

За трети път УНСС е домакин на едноседмично обучение на студенти от Международния университет във Флорида, Маями, САЩ, (Florida International University - FIU). Обучението се осъществява на базата на Меморандума за сътрудничество между УНСС и Международния университет във Флорида, Маями, подписан от ректорите на двата университета през май 2012 г. Това e партньорство, ориентирано към насърчаване на международния академичен и научен обмен между УНСС и FIU, включително и чрез обмен на преподаватели и студенти. Проектът се администрира от катедра „Публична администрация“, а координатор на програмата е доц. д-р Поля Кацамунска.

Доц. Кацамунска, проф. Розенбаум, проф. Статев и доц. Вълков (отляво надясно)

На официалното откриване на едноседмичното обучение присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на университета, проф. Алън Розенбаум, директор на Института за публично управление и публични услуги към FIU, ръководител на групата американски студенти, доц. д-р Поля Кацамунска, зам.-декан по международно сътрудничество на факултет "Управление и администрация", координатор на програмата за УНСС, доц. д-р Александър Вълков, ръководител на катедра „Публична администрация“, преподаватели.

В малката конферентна зала на университета

За мен е привилегия за трети път да открием едноседмичното обучение на американски студенти в УНСС, посочи доц. Кацамунска. Вярвам, че то ще бъде успешно и в същото време -  вълнуващо преживяване. Тя изтъкна, че благодарение на съдействието и силната подкрепа на ректора проф. Статев бе подписан Меморандума за сътрудничество между българския и американския университет и обучението на студенти от САЩ в УНСС се превърна в добра традиция.

Доц Кацамунска и проф. Розенбаум

Истински се радвам да открия за трета поредна година обучението на американски студенти в нашия университет, посочи проф. Статев. Той подчерта, че меморандумът между УНСС и Международния университет във Флорида работи успешно, като благодари и на проф. Алън Розенбаум за това. Надявам се, че ще се запознаете както със същността на курса, така и с красотата на нашата столица София, каза ректорът и пожела на студентите ползотворно и приятно прекарване в България.

Ректорът (вдясно) приветства американските студенти

Без съмнение престоят в България ще е вълнуващо преживяване, отбеляза проф. Розенбаум. Всички студенти, участвали в обучението тук, се връщат в САЩ изпълнени с чудесни впечатления, които споделят с приятели. Те научават много неща за една различна култура, отнасят със себе си красотата на страната и гостоприемството на българския народ, за което искрено благодарим. Без съмнение и този път ще бъде същото, категоричен бе проф. Розенбаум.

Студентите от САЩ

След представянето на лекторите и студентите в едноседмичното обучение,  доц. д-р Деница Горчилова, научен секретар на катедра „Публична администрация“, презентира във "виртуална обиколка" най-интересното от София. Освен лекции, програмата на американските студенти включва и посещения на институции и забележителности в столицата, както и екскурзия до Велико Търново.

Българските лектори

Първата проява на сътрудничеството между двата университета бе програмата за обучение на американски студенти и преподаватели в УНСС по проблемите на демократичния преход и административната реформа в България, която се осъществи през ноември 2013 г. Втората  програма се реализира през октомври 2015 г. и бе посветена на “Multilevel Governance Issues and the European Union: The Case of Bulgaria”. През тази учебна година програмата на обучението е изготвена, съобразно зададената тема „Contemporary Issues in Public Administration: Bulgaria in the European Union”.

Галерия снимки от Трето обучение в УНСС на студенти от Международния университет във Флорида, Маям ...