Кръгла маса по повод Световния ден на статистиката

сряда, 14 октомври 2015 10:24 /
Начало:
вторник, 20 октомври 2015 10:00
Край:
Място:
зала 2032А
Подробности:

Катедра “Статистика и иконометрия” и Националният статистически институт организират кръгла маса по повод Световния ден на статистиката - 20 октомври. Форумът ще се проведе на 20 октомври от 10.00 ч. в зала 2032А на университета.

На събитието ще присъстват председателят на НСИ г-н Сергей Цветарски, зам.-председателят д-р Богдан Богданов, експерти от НСИ, проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор на УНСС и ръководител на катедра “Статистика и иконометрия”, проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор на УНСС, преподаватели от катедрата, дипломирани бакалаври и магистри от специалността, студенти.

Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обяви 20 октомври за Световен ден на статистиката. С това си решение ООН ще продължи да насърчава развитието на националните статистики и да подобрява тяхната съпоставимост, да координира статистическата работа, свързана със събирането, съхранението и разпространението на информация.

В резолюцията на ООН се казва: „Признавайки основното значение на устойчивото развитие на капацитета на националните статистики да произвеждат надеждни и навременни статистически данни и показатели за измерване на напредъка на една страна, което е необходима основа за информирано вземане на решения по политиките и за мониторинг на целите на хилядолетието за развитие на национално, регионално и международно ниво”.

Много държави-членки и някои региони вече празнуват официалната статистика чрез различни национални и регионални инициативи. Тази година Световният ден на статистиката ще премине под надслов: „Отпразнуване на многото постижения на националните статистики” и основните ценности на службата, почтеността и професионализма. България, като една от 55-те държави съавтори на резолюцията, ще се включи в честването на Световния ден на статистиката. УНСС се радва на възможността на бъде организатор и домакин на националната българска инициатива по този повод.