Испаноезичният свят на Мигел Брианте, Антонио Мачадо и доц. д-р Стефка Кожухарова в Университетска седмица на книгата

четвъртък, 04 април 2024 16:00 /
Начало:
вторник, 09 април 2024 10:00
Край:
Място:
Библиотека на УНСС, преподавателска читалня
Подробности:

  

На 9 април от 10.00 ч. в Библиотеката на УНСС доц. д-р Стефка Кожухарова ще гостува на Университетската седмица на книгата и ще пренесе студентите и читателите в света на двама ярки представители на испаноезичната литература – Мигел Брианте и  Антонио Мачадо.

Плод на нейната работата като преводач са изданията на български език на единствения роман „Кинкон“ на аржентинския писател Мигел Брианте (1944 - 1995) и „мозайката от фрагменти“ – „Хуан де Майрена: Сентенции, остроумия, бележки и спомени на един апокрифен преподавател“, на  испанския поет и драматург Антонио Мачадо (1875 - 1939).

„Кинкон“, по думите на доц. Стефка Кожухарова, е сложен, богат, полифоничен роман, който не само позволява, но и изисква много прочити.

Антонио Мачадо започва да пише под влияние на модернизма, но скоро се дистанцира от това модно за времето поетическо течение. В областта на поезията той е най-видната фигура на Поколение ’98 (1898), към което принадлежат колоси на испанската литература, като Мигел де Унамуно, Рамон Мария дел Вале-Инклан, Пио Бароха, и заедно с Федерико Гарсия Лорка е признат за най-значимия испански поет на ХХ век.