Изложба „Оброчни кръстове – дигитализация на културното наследство“

петък, 17 февруари 2023 10:17 /
Начало:
понеделник, 20 февруари 2023 17:00
Край:
Място:
Голяма конферентна зала
Подробности:

Община Костинброд съвместно с Университета за национално и световно стопанство 

организира изложба „Оброчни кръстове – дигитализация на културното наследство“

на 20 февруари (понеделник) от 17.00 часа в УНСС - Голяма конферентна зала.

Изложбата ще бъде представена с над 40 фотоси на оброчни кръстове. Присъстващите ще могат да видят съвсем реалистично и самите оброчища, благодарение на VR очила и клип, заснет специално за „Седмицата на културите“ в Палермо, Италия.

На XI издание на фестивала „Седмицата на културите“ в Палермо - Италия, в богатия си календар от инициативи и мероприятия (повече от 120), община Костинброд представи България с фотографската изложба „Оброчища около град Костинброд”. Откриването на изложбата се състоя на 2 май 2022 г. в присъствието на президента на Културната асоциация „Седмица на културите”, д-р Бенедето Виола, президента на Културната асоциация „Приятели на сицилианските музеи” и член на Културната асоциация „Седмица на културите” и принц Бернардо Торторичи Монтаперто Ди Рафадали.  

Оброчните кръстове са една от съкровищницата на българската култура и духовност, запазила се още от османско владичество до ден днешен. Може да видите оброци и оброчни кръстове във всички села в община Костинброд, махали, гори и върхове.

Един оброк не показва само религията на даденото населено място. Оброкът представлява традициите на поколенията, на живелите преди и живеещите сега в тези населени места.

Към днешна дата на територията на община Костинброд има над 120 кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България.

България е страна с вековна история и много легенди. Има едно място тук, което събира в едно древния култ към природата, християнските обичаи и почитта към семейството и близките. Искаме да ви разкажем за Костинброд и уникалните за региона и страната – оброчни кръстове.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!