Асоциация на икономическите училища в България

УНСС проведе при огромен интерес Националното състезание по икономикс на Асоциацията на икономическите училища в България

събота, 10 февруари 2024 18:20

В УНСС се проведе за 9 път Национално състезание по икономикс, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ),. Участие взеха рекорден брой ученици – над 260 състезатели от професионални гимназии от цялата страна.

aiub_1eabd_aiub-20240210-01.JPG

Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic, Мая Гешева, директор на Националната търговско-банкова гимназия, проф. д-р Цветана Стоянова, в.и.д. заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, проф. д-р Матилда Александрова, в.и.д. заместник-ректор по учебната дейност, Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия и Константин Стоянов от АССП

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, откри националното състезание и представи официалните лица - ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, под чиито патронаж се провеждат състезанията на АИУБ, в.и.д. заместник-ректор по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова, в.и.д. заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия г-жа Емилия Иванова, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) г-жа Мая Гешева, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic г-жа Лилия Велинова, член на Управителния съвет на Асоциация на счетоводителите и счетоводните предприятия (АССП), спонсор на състезанието и възпитаник на УНСС г-н Константин Стоянов.   

aiub_1eabd_aiub-20240210-02.JPG

„Поздравявам ви и ви благодаря за вашата целеустременост, за това че сте дошли от всички краища на страната“, обърна се към средношколците проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България като изтъкна, че тази година състезателите са рекорден брой. Тя също отбеляза, че Асоциацията на икономическите училища се увеличила с още един член – средното училище в Казанлък „Екзарх Антим I“ и вече членовете са 42. „Ние успяхме да изградим един мост между средното образование, университета и бизнеса. Бизнесът е тук и е готов да ви поеме, а гарант за качеството на обучение е Университетът за национално и световно стопанство“, каза професор Фесчиян.

aiub_1eabd_aiub-20240210-03.JPG 

„Уважаеми колеги“, обърна се към учениците-състезатели ректорът на УНСС като обясни, че се надява в скоро време те наистина да станат колеги като студенти в УНСС и да се присъединят към 18-те хиляди учащи в Университета. Той отбеляза, че УНСС е с най-високата професионална акредитация, получена от Националната агенция за оценяване и акредитация, което е гаранция за най-добро и качествено образование, наблегна на връзките с бизнеса, за сключените над 200 меморандума за сътрудничество с различни компании, които подпомагат обучението и предоставят възможност за стажове и бъдеща работа. „Образованието е най-високата, най-ценната инвестиция, която остава за цял живот, вие сте направили най-добрата инвестиция, идвайки при нас“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

aiub_1eabd_aiub-20240210-04.JPG

В.и.д. заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова приветства средношколците с думите: „Добре дошли в нашата „Алма матер“. Вие сте нашето вдъхновение, мотивирате ни да работим за взаимодействието между средните училища, нашия университет и бизнеса. Пожелавам Ви успех на това важно състезание по икономикс и ние ще ви очакваме в нашите зали от новата учебна година“.  

 aiub_1eabd_aiub-20240210-05.jpg

„Адмирирам ви за смелостта, днес да сте тук, да се състезавате с вашите връстници, и съм сигурна, че най-добрите днес ще победят и ще станат студенти в УНСС. Благодаря и на вашите учители, на директорите на училищата ви, че успяват да ви дадат знанията, които ние после като преподаватели да надградим“, обърна се към средношколците в.и.д. зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова.

aiub_1eabd_aiub-20240210-06.JPG

„Поздравявам ви за решението да се явите на състезанието по икономикс. Пожелавам на всички ученици от всички училища да избирате този университет, защото това е училището на бъдещето. Искам специално да благодаря на проф. Фесчиян, тя е двигателят на Асоциацията на икономическите училища в България, която вече стана на 9 години. Това е огромен труд и усилия, които полага проф. Фесчиян абсолютно безвъзмездно“, каза г-жа Емилия Иванова.

  aiub_dbcec_aiub-20240210-07.JPG

„Днес за пореден път, най-големият бизнес университет в България даде сериозно доказателство, че връзката между средното и висшето образование е реален факт,  благодарение на настоящото ректорско ръководство на УНСС и благодарение на вдъхновението и посланията, които отправя към образователната общност лично проф. д-р Даниела Фесчиян. Инвестицията в днешното състезание не е само инвестиция в самите вас, а инвестиция в бъдещето на нацията“, подчерта г-жа Мая Гешева.

 aiub_dbcec_aiub-20240210-08.JPG

„Пътят, по който вие вървите, се гради от самите вас. Всички ние днес сме се събрали, за да ви подпомогнем па този път.“, каза г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic Bottling Company. Другият спонсор г-н Константин Стоянов, член на Управителния съвет на Асоциация на счетоводителите и счетоводните предприятия (АССП),  е завършил специалност „Финанси“ в УНСС, участва в учебния процес по дисциплината „Управление и организация на счетоводната дейност“, като същевременно е създател на първия в България счетоводен софтуер с използването на изкуствен интелект, чрез който се преминава от хартиени към електронни документи.

aiub_dbcec_aiub-20240210-09.JPG

„Това е едно важно състезание и чрез него вие попадате в най-големия и най-елитния икономически университет в България – университетът, в който работи и преподава бизнеса“, каза г-н Константин Стоянов .

aiub_dbcec_aiub-20240210-10.JPG

Най-емоционалната част беше церемонията по награждаването на лауреатите от националното състезание по финанси и счетоводство на Асоциацията на икономическите училища в България.

На първо място е Виктория Стрендева, ученичка от Националната търговско-банкова гимназия. Тя получи сертификат за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС от ректора проф. д-р Димитър Димитров и парична награда от спонсорите – 1000 лева от Coca-Cola Hellenic и 500 лв. от АССП.

aiub_dbcec_aiub-20240210-11.JPGaiub_dbcec_aiub-20240210-12.JPGaiub_a3de8_aiub-20240210-13.JPG

Второ място е за Катрина Асенова от Националната търговско-банкова гимназия. Тя получи сертификат за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС от ректора проф. д-р Димитър Димитров и парична награда от спонсорите – 800 лева от Coca-Cola Hellenic и 300 лв. от АССП.

 

aiub_b9b35_aiub-20240210-14.JPGaiub_b9b35_aiub-20240210-15.JPGaiub_b9b35_aiub-20240210-16.JPG

 

На третото място се класираха Наталия Гигьова и Дария Чекелезова. Тe получиха сертификати за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС от ректора проф. д-р Димитър Димитров и парични награди от спонсорите - по 500 лева от Coca-Cola Hellenic и по 200 лв. от АССП.

aiub_45d0c_aiub-20240210-17.JPGaiub_45d0c_aiub-20240210-18.JPGaiub_45d0c_aiub-20240210-19.JPG

aiub_aff50_aiub-20240210-20.JPGaiub_aff50_aiub-20240210-21.JPGaiub_aff50_aiub-20240210-22.JPG

 

Четиримата лауреати заявиха, че за тях е чест да продължат образованието си в УНСС.

aiub_43247_aiub-20240210-23.JPG

„Завършвайки УНСС, вие ставате най-добрите сред най-добрите, защото „Пътят на успеха минава през УНСС“, подчерта проф. д-р Даниела Фесчиян.

aiub_43247_aiub-20240210-24.JPG

Победители са 84 средношколци. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ за учебната 2024/2025 г.

Победителите в Националното състезание са:

Стилян Душков Стоянов

Беатрис Любомирова Гологанова

Александър Добромиров Славов

Виктория Росенова Симеонова

София Мариянова Йовчева

Симона Василева Данаилова

Александра Пламенова Найденова

Петър Кирилов Кирилов

Габриела Валериева Светомирова

Мария Кирилова Грудева

Стефан Георгиев Андреев

Момчил Ивов Попов

Мария Мартинова Иванова

Георги Томов Каравасилев

Ния Аристомен Йорданова

Паолина Борисова Колева

Димо Георгиев Димчев

Емили Росенова Йорданова

Мартин Владимиров Колмаков

Петър Борисов Димов

Деница Кирилова Кирова

Велизара Калоянова Кьосева

Антоан Даниелов Младенов

Мартин Радославов Атанасов

Йордан Тихомиров Тодоров

Тони Пламенова Ставрева

Елена Денис Иванова

Ана-Мария Елена Козарова

Ангел Петков Горанов

Ива Бисерова Юрукова

Йорданка Петрова Петрова

Георги Красимиров Цветков

Ивана Бориславова Павлова

Евгения Георгиева Герасимова

Росица Желязкова Иванова

Янко Тодоров Врачев

Боби Гинков Симеонов

Александър Пламенов Илчев

Нена Спасова Шопова

Виктория Станиславова Чакова

Виктор Костадинов Галов

Николай Валериев Димитров

Мартин Пламенов Яламов

Бояна Петрова Кожухарова

Ивайло Георгиев Захариев

Симона Николаева Икимджиева

Соня Живкова Желязкова

Мартин Любомиров Славчев

Мария-Магдален Петрова Корфонозова

Кирил-Александ Драгомиров Стоилов

Ангела Ангелова Пъшева

Адриан Ивов Николов

Румяна Бойкова Митова

Емил Драгомиров Савов

Петя Методиева Гъркинина

Рая Стефанова Кемалова

Петър Хубенов Атанасов

Калина Станимирова Евтимова

Кирил Цветомиров Тодоров

Силвана Галинова Стоянова

Станислава Георгиева Казакова

Антония Роберт Каприелян

Валентин Георгиев Темелков

Галина Добромирова Соколова

Йоанна Бориславова Димитрова

Виктория Даниелова Пейчева

Венцислава Недялкова Петрова

Ивана Илианова Теова

Виктор Алексеев Бахов

Вивиан Дойчинова Петрова

Даниел Антонов Атанасов

Моника Божидарова Павлова

Николай Мирославов Димитров

Виктория Евгениева Радоева

Жаклина Жекова Атанасова

Моника Димитрова Конакчийска

Мадлен Светославова Христова

Вероника Александрова Кьосева

Диян Диянов Матаров

Мариса Бисерова Георгиева

Габриела Стоянова Стоянова

Дона Стоева Недин

Златина Николаева Садовска

Нася Иванова Тодорова

Честито на победителите!

Галерия снимки от УНСС проведе при огромен интерес Националното състезание по икономикс на Асоциац ...