Асоциация на икономическите училища в България

Националното състезание по икономика и управление на Асоциацията на икономическите училища в България показа „непреходния дух на търсачите на знания“

събота, 09 март 2024 18:29

Националното състезание по икономика и управление беше открито от проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), с паметните думи: „Непреходен е духът на търсачите на знания“.

Проф. Фесчиян благодари за съпричастността към дейността на Асоциацията на икономическите училища в България на официалните гости проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, на г-жа Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия, на г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия и на г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic.   

aiub_59dd3_нсиу.2024-1.JPG

Г-жа Лилия Велинова, проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Матилда Александрова, проф. д-р Даниела Фесчиян, г-жа Емилия Иванова, г-жа Мая Гешева  (от ляво надясно)

Преди старта на състезанието се проведе тържествена церемония по награждаването на лауреатите от Национално състезание по икономикс, проведено на 10 февруари 2024 г. също в УНСС.

На първо място бе отличен Стилиян Стоянов, ученик от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“, град Стара Загора. Той получи сертификат за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС и парична награда от спонсора Coca-Cola Hellenic – 1000 лева. Неговото желание е да учи „Счетоводство“ в УНСС.

aiub_59dd3_нсиу.2024-2.JPG

На второ място беше класирана Беатрис Гологанова от Националната търговско-банкова гимназия. Тя получи сертификат за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС и парична награда от Coca-Cola Hellenic – 800 лева. Нейното желание е да учи „Международни икономически отношения“.

aiub_59dd3_нсиу.2024-3.JPG

На третото място се класира Александър Славов от ЧСУ в село Кирилово, област Стара Загора. Той получи сертификат за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС и парична награда от Coca-Cola Hellenic - 500 лева. Мечтае да учи „Бизнес логистика“.

aiub_59dd3_нсиу.2024-4.JPG

aiub_59dd3_нсиу.2024-5.JPG

Председателят на АИУБ проф. д-р Даниела Фесчиян представи големите възможности, които Националното състезание по икономика и управление дава за прием в широката палитра от специалности в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“. „Това е най-новото състезание на  АИУБ. То се провежда за трети път и в него са въплътени високите резултати от нашата заедност, общите усилия на учителите в професионалните училища и преподавателите от УНСС, които представят казуси пред средношколците от професионалните училища по икономика, маркетинг, бизнес комуникации , мениджмънт, обща теория на счетоводството, предприемачество“.

aiub_59dd3_нсиу.2024-6.JPG

„Поздравявам ви и благодаря на вашите преподаватели, които са ви подготвили за днешното предизвикателство и на вашите родители, които са ви мотивирали в съботния ден да се борите за достойното си място в академичното семейство на УНСС“, обърна се към средношколците проф. д-р Даниела Фесчиян и подчерта, че тази година сред състезателите са и средношколци от училища извън структурата на АИУБ. „Ние печелим доверието на бизнеса, за който УНСС е гарант за високо качество на образованието“, подчерта проф. Фесчиян.

От името на ректора проф. д-р Димитър Димитров заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова приветства представителите на АИУБ и средношколците. „За мен е изключително удоволствие днес да присъствам на поредния празник - празник на таланта, празник на икономиката и управлението. Това състезание е най-комплексното, защото включва различни области – икономика, мениджмънт, маркетинг, предприемачество, основи на счетоводството, бизнес комуникации. Много от вас ще бъдат първенци в това състезание и ще могат да избират от голямата палитра специалности от „Икономика“ и от „Администрация и управление“. Ще се радвам да станете студенти в нашия университет - най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа, Университетът, който е получил най-високата акредитационна оценка за качество на образованието, дадена от Националната агенция за оценяване и акредитация“, каза проф. Александрова.

 aiub_4a509_нсиу.2024-7.JPG

„Всички вие видяхте наградите, които се дават на победителите. Мисля, че те са атрактивни и съм сигурна, че ще положите максималните усилия, за да ги получите следващия път, когато ще се награждават първенците от това състезание. Освен това, ако станете наши студенти, ще можете да участвате в бизнес академиите, които сме създали с големи компании, и които дават стипендии между 1500-2000 лева. Това е първата стъпка от материалното стимулиране, което ние осигуряваме като бизнес университет №1 на хората, полагащи усилия за своето развитие. Освен нематериалния стимул, знайте, че има и финансова подкрепа при нас“, каза проф. д-р Цветана Стоянова.

aiub_4a509_нсиу.2024-8.JPG

„Благодаря на учениците, че победиха вродения детски мързел и пътуваха до тук, за да се състезават за нещо, което ще бъде страшно ценно и важно за техния бъдещ живот. Защото няма случай, в който амбицията, стремежът към успех и трудът да не победят мързела и да не са от полза. Затова вие във всеки случай ще успеете. Искам специално да кажа, че ние дължим всичко тук на УНСС, на колегите от УНСС и на първо място на проф. Фесчиян, на която всички ние дължим огромна благодарност за нейния труд, който през всичките тези години е полагала. Тя е двигателят на Асоциацията на икономическите училища в България“, каза г-жа Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия и заместник-председател на АИУБ.

aiub_4a509_нсиу.2024-9.JPG

 

„Приветствам участниците в едно от най-интересните състезания, което благодарение на далновидността на ректорското ръководство и специално на проф. Фесчиян стана факт. Защо далновидност, защото то е свързано с професиите на бъдещето, защото в него интегралният и  холистичният подход  в областта на икономическото знание заемат превес. Днес за пореден път най-големият бизнес университет в България даде сериозно доказателство, че връзката между средното и висшето образование е реален факт“, каза Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия, която е и член на Координационния съвет на  АИУБ.

aiub_4a509_нсиу.2024-10.JPG

Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic, обясни, че освен наградния фонд за лауреатите, Coca-Cola Hellenic предоставя и други възможности на студентите. „На лауреатите от миналата година предложихме стаж и после да останат в компанията и една част от тях успяха да съчетаят ученето през първата година с работа в Coca-Cola“, каза г-жа Велинова като пожелава успех на всички.

aiub_4a509_нсиу.2024-11.JPG

 

Участници в състезанието

aiub_4a509_нсиу.2024-12.JPG

aiub_54cd8_нсиу.2024-13.JPG

aiub_54cd8_нсиу.2024-14.JPG

Победители са 80 средношколци. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ и направление „Администрация и управление“ за учебната 2024/2025 г.

Победителите в Националното състезание са:

Цветина Стоянова Маджарова

Димитър Владимиров Рупчин

Магдалена Пламенова Тенева

Румяна Бойкова Митова

Александър Петров Цветков

Александър Александров Стоянов

Диана Иванова Загорска

Нася Иванова Тодорова

Васил Десиславов Лелегов

Александра Александрова Славейкова

Мартин Владимиров Колмаков

Анелия Станиславова Михова

Александра Димитрова Караколева

Виктория Миленова Миндова

Виктор Велизаров Гарвалов

Кристиан Димиславов Кирилов

Александра Борисова Божкова

Калина Калинова Иванова

Александра Даниел Бояджиева

Виктория Евгениева Радоева

Алекси Светославов Апостолов

Яна Михайлова Пенчова

Николай Валентинов Петров

Виктория Даниелова Петрова

Божидар Миленов Петров

Симон Станиславов Трайков

Габриела Иванова Иванова

Павел Людмилов Лаков

Ванеса Венциславова Стоименова

Ася Станимирова Александрова

Боряна Мирославова Бизова

Дана Витанова Кемилева

Eлена Мартинова Василева

Мартина Мирославова Мандева

Никола Николаев Узунов

Владимир Георгиев Габровски

Сузан Мостафа Торкмани

Емануела Венциславова Григорова

Рая Асенова Петрова

Дениса Даниел Грънчарова

Георги Красимиров Цветков

Ива Емилова Колева

Момчил Виолинов Кадиев

Димана Тодорова Илиева

Николай Николаев Димитров

Моника Милчева Николова

Благовест Николаев Иванов

Карина Ивайлова Иванова

Анастасия Илиянова Михайлова

Габриела Емануилова Минкова

Ивайло Христов Георгиев

Диана Мирославова Стоянова

Георги Георгиев Георгиев

Светлозара Бориславова Борисова

Венелин Радославов Живков

Ванина Ангелова Ангелова

Радостин Орлинов Петров

Микаела Николаева Недялкова

Марин Петров Маринов

Елена Тихомирова Иванова

Асен Бориславов Ризов

Елица Асенова Стоянова

Емил Драгомиров Савов

Никол Валентинова Петкова

Божидара Марио Чорбева-Руйкова

Васил Николаев Караиванов

Никола Илианов Митрев

Георги Петров Георгиев

Иван Илиев Пехливанов

Иренка Емилова Дрозева

Айше Ибрахим Тиберска

Десислава Цветанова Цветкова

Ива Бисерова Юрукова

Асен Радославов Иванов

Александра Николаева Каназирова

Преслав Николов Павлов

Велизар Велков Велков

Йоан Ивов Бракалов

Кристияна Галинова Станева

Каролина Николаева Маркова

Честито на победителите!

Галерия снимки от Националното състезание по икономика и управление на Асоциацията на икономически ...