Асоциация на икономическите училища в България

Силна конкуренция на Националното състезание по икономика и управление

събота, 11 март 2023 16:02

Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) проведе в УНСС третото си състезание за тази учебна година – Национално състезание по икономика и управление. В състезанието се включиха ученици от XII клас на професионалните гимназии по икономика от цялата страна. Интересът към състезанията на АИУБ традиционно е голям, защото те са един от начините талантите на България да спечелят ранен прием в Университета за национално и световно стопанство.

   

 

    

Национално състезание по икономика и управление цели още засилване мотивацията на учениците от професионалните гимназии по икономика в страната за пълноценно усвояване на учебния материал по икономика и управление. То създава нагласа за продължаващо и самостоятелно учене чрез стимулиране на състезателното начало, предоставяне на възможност за творческа изява на ученици със задълбочени знания и формирани практически умения в областта на икономиката и управлението.

Състезанието откриха заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян. Присъстваха още заместник–директорът на Националната търговско-банкова гимназия г-жа Калина Гергова, г-жа Любка Байлова, директор на Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград и член на Координационния съвет на АИУБ и д-р Руси Русев, зам.-директор на Националната финансово-стопанска гимназия.

    

Д-р Руси Русев, проф. д-р Даниела Фесчиян, проф. д-р Цветана Стоянова, г-жа Калина Гергова, г-жа Любка Байлова (от дясно наляво)

    

С думи на нескрита гордост проф. д-р Даниела Фесчиян приветства състезателите с „Добре дошли“ в Университета за национално и световно стопанство. „Днес е един празник на знанието, който ни подарявате. Подарявате ни го с вашите усмивки, вашата целеустременост и жажда за знания. Вие показвате нещо изключително – силата, мотивацията и желанието на младите хора да се усъвършенстват. Днешното състезание по икономика и управление е един продължителен труд на Асоциацията на икономическите училища в България съвместно с Университета за национално и световно стопанство. Преподавателите от всичките тридесет и четири училища, членове на АИУБ направиха едно уникално, мащабно и широкообхватно състезание, което включва шест фундаментални дисциплини, които вие сте изучавали от 8 до 12 клас“.

Проф Фесчиян изтъкна, че състезанието е достойно за национална матура по икономика, защото преподавателите са предложили казуси, рецензирани от водещите хабилитирани лица в катедрите на УНСС и така е постигната една мащабна база със стотици въпроси в областта на икономиката, маркетинга, мениджмънта, бизнес комуникациите, предприемачеството, основите на счетоводството.

„Това са фундаментални дисциплини, оформящи ви като управленци, като икономисти. Затова вие сте еталон на целеустременост и в този смисъл всички сте победители. УНСС отново показва лидерските си позиции, превръщайки се в магнит за таланти като вас“, каза проф. д-р Даниела Фесчиян.

    

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България

    

„Изключително ми е приятно, че мога да ви посрещна в Университета за национално и световно стопанство и да ви поздравя за куража и  мотивацията да представите своите знания пред авторитетното жури, което ще ви оценява“, приветства средношколците проф. д-р Цветана Стоянова и отбеляза: „Радвам се, че тази година имаме генерален спонсор в лицето на Coca-Cola Hellenic Bottling Company, които осигуряват нашите парични награди. Надявам се това  допълнително да ви стимулира да покажете най-доброто от себе си. Участието ви в Национално състезание по икономика и управление днес е атестат за вашата мотивация, увереност и знания. Проф. Стоянова поздрави директорите и учителите за положения труд в подготовката на средношколците: „Всички вие допринасяте за успеха и просперитета и на нашия университет, подготвяйки мотивирани млади хора“. Зам.-ректорът специално поздрави от името на ректора на УНСС проф. д-р Даниела Фесчиян и Асоциацията на икономическите училища в България, за това, че през последните девет години заедно с директорите на Националната търговско-банкова гимназия и Националната финансово-стопанска гимназия – г-жа Емилия Иванова и г-жа Мая Гешева допринасят за дейността на Асоциацията на икономическите училища в България.   

   

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики

   

Калина Гергова, зам.-директор на Националната търговско-банкова гимназия, поздрави участниците от името на директора на гимназията и учредител на Асоциацията г-жа Емилия Иванова. На първо място тя изтъкна колко много се гордее, че техният ученик Васил Петров е спечелил призовото място в проведеното преди месец Национално състезание по икономикс. Тя определи създаването на АИУБ  като „блестящо реализирана новаторска идея - най-пряката връзка между средното и висше образование“, благодарение на което учениците в икономическите училища са получили невероятното  възможност да станат студенти в най-престижния икономически университет в България – Университетът за национално и световно стопанство. „Тази година нашата  гимназията заедно с Националната финансово-стопанска гимназия отбелязват 110 години от създаването си. Високият образователен стандарт са наш приоритет и резултатите го показват“, изтъкна г-жа Гергова.

    

Калина Гергова, зам.-директор на Националната търговско-банкова гимназия

   

Любка Байлова, директор на Професионална гимназия по икономика и  туризъм „Алеко Константинов“ - Велинград и член на координационния съвет на АИУБ, се обърна към участниците с думите: „Скъпи момичета и момчета, виждайки вас и работейки много години в професионалното образование вярвам в успеха и бъдещето на България, защото ви има вас - младите хора. Безкрайно благодаря на ръководството на УНСС и на колегите ни от цялата страна, които влагат огромни усилия да създадем елитни професионалисти във ваше лице. Пожелавам ви успех и бурно развитие на вашето бъдеще. С тези партньори съм сигурна, че ще се случи“.

    

Любка Байлова, директор на Професионална гимназия по икономика и  туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград

   

Д-р Руси Русев от Национална финансово-стопанска гимназия нарече събитието „знаменито“ и припомни, че вече пета поредна година има задачата да представлява гимназията и да подготвя техните ученици. „За пореден път мога да кажа, че всички заедно, и в Асоциацията, и в колаборация с УНСС, успяваме да създадем едни бъдещи икономисти, които съм уверен, че ще проправят своя нелек път във висшето образование, ще стигнат своите висоти и с гордост ще представят България на най-високо национално и международно ниво.“ Д-р Русев отбеляза и щастливото съвпадение, че състезанието се провежда точно на рождения ден по нов стил на Първа мъжка търговска гимназия, днес НФСГ –  11 март. „Вече 110 години ние работим за това да обезпечим българската икономика с добре подготвени специалисти, които да имат успешна реализация у нас и в чужбина“, каза д-р Русев и пожела успех от името на директора на НФСГ г-жа Мая Гешева.

    

 

Д-р Руси Русев от Национална финансово-стопанска гимназия

   

„Изключително съм щастлива, защото всеки път, когато присъствам на такова събитие, се изпълвам с гордост, виждайки пред себе си млади, амбициозни, упорити, трудолюбиви хора – гордост за всяка нация“, каза г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора на състезанието Coca-Cola Hellenic Bottling Company.

   

Лилия Велинова представител на спонсора на състезанието Coca-Cola Hellenic Bottling Company

   

В рамките на официалното откриване се проведе и тържествената церемония по награждаването на първите трима лауреати от Националното състезание по икономикс. Зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и проф. д-р Даниела Фесчиян връчиха сертификатите на победителите. Първо място извоюва Васил Петров от Националната търговско-банкова гимназия, който получи 1000 лв. парична награда от партньора Coca-Cola HBC. На второ място се класира Веселин Манолов, който получи 800 лв., а третото място е за Михаил Нешев от Националната финансово-стопанска гимназия, който беше награден с 500 лв. Паричните награди бяха връчени от Лилия Велинова, представител на Coca-Cola Hellenic Bottling Company. 

    

Проф. д-р Цветана Стоянова награждава Васил Петров

    

Проф. Стоянова връчва наградата на Веселин Манолов

    

 

Михаил Нешев при получаване на наградата

   


   

    

    

   

Победители са 50 средношколци. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ и направление „Администрация и управление“ за учебната 2023/2024 г.

Победителите в Националното състезание са:

Нели Ивайлова Димова

Александра Александрова Спасова

Веселин Росенов Манолов

Гергана Георгиева Минчева

Виктор Юлианов Венев

Семира Стефанова Хаджиниколова

Елеонора Антонова Трифонова

Елизабет Димитрова Ангелова

Бетина Рафаилова Рафаилова

Арександър Маринов Дойчев

Илияна Красимирова Мастравчиева

Николета Николаева Стоилкова

Лилиан Василева Василева

Ная Байкова Тошева

Илияна Илкова Илиева

Надежда Божидарова Николова

Светлин Николаев Николов

Кирил Стефанов Копаранов

Марио Здравков Малев

Дарина Любомирова Веселинова

Анелия Лазарова Георгиева

Зорница Златкова Ценова

Мая Веселинова Неева

Александра Алексиева Пойдовска

Иванджелин Явор Лахчева

Спасимира Иванова Младенова

Жасмина Антонова Цветанова

Лора Светослав Партенева

Ангел Кристиянов Стоилов

Йоана Робертова Кашкина

Рени Бориславова Златанова

Никол Мартинова Димитрова

Стефания Атанасова Джевелиева

Катрин Веселинова Петкова

Стефани Александрова Венкова

Елена Василева Стоянова

Антонина Георгиева Моллова

Ивет Иванова Петрова

Алекс Пламенов Тренев

Веселин Людмилов Александров

Габриела Валериева Свиленова

Радина Светославова Смилкова

Калина Драгомирова Каменова

Александър Росенов Атанасов

Христо Руменов Христов

Йордан Трайкйов Генов

Атанас Георгиев Бошев

Дебора Данчева Николова

Ева Евгениева Маринова

Паола Ивайлова Йорданова

  

Честито на победителите!


Галерия снимки от Силна конкуренция на Националното състезание по икономика и управление ...