Асоциация на икономическите училища в България

УНСС откри Кандидатстудентската кампания 2023/2024 с Националното състезание по финанси и счетоводство

събота, 10 декември 2022 16:28

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров откри Кандидатстудентската кампания 2023/2024 с Националното състезание по финанси и счетоводство на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ). Състезанието има повече от 20-годишна история в УНСС. Над 200 средношколци от 17 училищата, членове на Асоциацията в цялата страна, се конкурираха за лидерска позиция в престижното състезание, което осигурява на лауреатите студентско място в УНСС.

На откриването присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България, г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия и г-жа Емилия Иванова, заместник-председател на АИУБ, директор на Националната търговско-банкова гимназия и един от създателите на Асоциацията (на снимката долу от ляво надясно).

Приветствие към състезателите за тяхната целеустременост и мотивация отправи проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България. Тя откри състезанието и поздрави участниците: „Скъпи деца, това, което правите е невероятно, то е признание към УНСС, признание и за вашата подготовка и всеотдайността на вашите директори и учители.“ Тя подчерта, че във време, в което университетите се конкурират и приемат с резултати от държавните зрелостни изпити, участниците в състезанието творят наука, подготвяйки се от 9 клас в изключително сложни области на икономиката. Проф. Фесчиян увери, че причината за този техен избор е, защото искат да бъдат лидери, да са най-добрите сред най добрите и защото знаят, че „Пътят на успеха минава през УНСС“, университет, който надгражда академизъм, наука и приложност на знанията.

Проф. д-р Даниела Фесчиян

„Честит празник на знанието. За всички вас и за нас, които присъстваме тук, днес е празник – празник на младостта, на знанието, на целеустремеността. Да дойдете в събота на състезание по счетоводство, това е героизъм в мирно време. Поздравления за усилията, които сте направили, поздравления и за учителите, които са работили за вашата подготовка“. С тези думи ректорът проф. д-р Димитър Димитров се обърна към състезателите по счетоводство, дошли от цялата страна в Тестовия център на УНСС. „Вие сте избрали един нелесен, но много хубав път за развитие“, допълни ректорът и даде пример с наскоро отбелязания празник на банкерите – Никулден, 6 декември, където в препълнената с банкери зала, 90% са били възпитаници на УНСС, както и с настоящото правителство, в което шестима министри са завършили УНСС, начело с министър-председателя. „Пожелавам ви успех, пожелавам ви да мечтаете и да ви видя като наши студенти наесен“. 

Проф. д-р Димитър Димитров

„За мен е удоволствие, че мога да видя тази пълна зала с толкова мотивирани млади хора“, приветства зрелостниците проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики. Тя изрази увереност, че участието им в състезанието ще бъде добро начало за тяхното бъдеще като студенти в УНСС. Проф. Стоянова обяви, че се подновява традицията, състезанията да имат спонсор и тази година той е Coca-Cola Hellenic Bottling Company. „Възстановяваме връзката наука-бизнес и по отношение на състезанията, която беше нарушена през последните две години“, посочи проф. Стоянова.

„Поддържайте състезателния дух, бъдете целеустремени и постигайте желанията си“, пожела проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност. Тя благодари на АИУБ, поздрави учителите за труда, който са положили да вдъхновят и мотивират възпитаниците си, за да покажат най-доброто, на което са способни. Проф. Александрова покани зрелостниците да се включат и в другите състезания, които се организират в УНСС, както и да обърнат внимание на отличната материална база на университета.

Г-жа Емилия Иванова, заместник-председател на АИУБ, директор на Националната търговско-банкова гимназия и един от създателите на Асоциацията, изтъкна ролята на проф. Даниела Фесчиян за създаването и развитието на Асоциацията на икономическите училища в България. Г-жа Иванова насърчи средношколците да вярват в себе си с афоризма: „Ако вярваш, че ще успееш, то ще успееш, ако не вярваш – и ти си прав“.

„Всички тук са победители“, каза г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия, „защото някои ще бъдат лауреати и ще станат част от академичната общност на УНСС. Друга част ще направят задълбочен преговор и ще съизмерят своите сили в конкурентна среда. Трета част от вас ще направят много добър самоанализ, на онова, което са постигнали през годините в областта на професионалната си подготовка и не на последно място, всички ще се подготвят за отличното си представяне на държавния изпит, за придобиване на професионална квалификация“. Тя допълни, че УНСС за пореден път демонстрира приемственост и връзката между средното, висшето образование и бизнеса.

Г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic Bottling Company посочи, че за нея е огромна чест да присъства на откриването, да се докосне до екипа, който представлява УНСС и да види толкова много будни младежи от цяла България. Тя подчерта, че Coca-Cola Hellenic Bottling Company възобновява традициите за спонсорство с университета и допълни, че участникът, класирал се на първо място ще получи 1000 лв., на второ място – 800 лв., на трето място – 500 лв. и всички те ще могат да преминат стаж в компанията.

Учителка от Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“ Хасково сподели, че средношколците са отличници и се надява резултатът от представянето им на състезанието също да е отличен. Тя каза, че подготовката за него е била успоредна с учебните занятия и е включвала засилено решаване на тестове.

Г-жа Христина Ванчева от Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов“ в Кърджали каза, че учениците участват в състезанията на АИУБ вече няколко поредни години. Още в началото на учебната година средношколците са проявили желание да се включат и са се подготвяли след часовете като са решавали казуси и тестове.

Г-жа Станимира Петрушкова, преподавател по счетоводство от Националната финансово-стопанска гимназия-София, отбеляза, че в УНСС са дошли най-добрите деца на България. От нейната гимназия се представят 33 ученика, като за тях състезанието е и възможност да преговорят материала по финанси и счетоводство, който е един от основните им профилиращи предмети.

Ученици от 17 гимназии от цялата страна – Разград, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Добрич, Силистра, Перник, София, Шумен, Горна Оряховица, Благоевград, Петрич, Варна и др. се конкурираха за лидерска позиция в престижното състезание, което осигурява на лауреатите студентско място в УНСС.

Кандидатстудентската кампания ще продължи с още състезания, срещи с учениците от цялата страна, вдъхновяващи запознанства с бизнес-лидери, завършили УНСС, онлайн дискусии, дни на отворените врати за отделните катедри и представяния на всяка една специалност от богатото портфолио на университета.


ФОТОГАЛЕРИЯ

   

Победители са 100 средношколци. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ за учебната 2023/2024 г.

Победителите в Националното състезание са:

Лия Красимирова Георгиева

Иван Христов Генов

Деница Димитрова Миладинова

Гергана Георгиева Георгиева

Самира Джамалова Чобанова

Йоана Иванова Андреева

Цветелина Руменова Билярска

Лъчезар Василев Ангелов

Белослава Ивайлова Сокачeва

Слави Ивайлов Йорданов

Георги Владиславов Генов

Стела Тихомир Терзийска

Павел Христов Христов

Даниела Петрова Ковачка

Анна-Мария Пенкова Ангелова

Валери Петьов Илиев

Ралица Стоянова Колева

Радостин Николаев Гарелов

Виктория Крумова Ковачева

Найджъл Боянов Лямов

Петър Николаев Чернев

Огнян Александров Димитров

Нанси Владимирова Бонева

Евелина Евелинова Любомирова

Стефан Стоянов Димитров

Магдалена Петрова Янкова

Ивана Красимирова Кочева

Радосвета Миткова Караманова

Любомир Веселинов Любомиров

Мартин Александров Миланов

Никита Владимирович Швецов

Рени Огнянова Туртанска

Рая Петрова Ханджиева

София Александрова Боснешка

Петър Йорданов Петров

Виктория Георгиева Монева

Борис Константинов Кунчев

Магдалена Емилова Тодорова

Марияна   Георгиева   Николова 

Ефтелиа Танер Юмер

Силвана Пламенова Иванова

Калоян Димитров Димитров

Ани Димитрова Спасова

Катерина Йорданова Атанасова

Антонина Стефанова Катинова

Марсел Викторов Милев

Никол Христова Таскова

Николай Орлинов Недков

Нели   Иванова   Ранделова 

Яна Илиян Тончева

Павлин Йорданов Гоцев

Хатиджа Мустафова Ислямова

Христина Руменова Караилиева

Теодора   Мирославова   Цветкова 

Елена Тодорова Коленцова

Айсун Октай Али

Мира Миленова Доцинска

Емили Емилова Хаджиева

Елица Валериева Ганова

Денис Калинов Яков

Виктория Лъчезарова Иванова

Каролина Генадиева Маринова

Любомира Янева Желязкова

Емилия Емилова Йорданова

Марина Кирилова Кирилова

Веселин Росенов Манолов

Николета   Тодорова   Райкова 

Йосиф Ангелов Митов

Виктория Евлогиева Николова

Димитър Найденов Обесников

Николай Николов Стойков

Мелиса Месут Метин

Василена Йорданова Бонева

Невена Дойчинова Чакърова

Боян Александров Иванов

Елеонора Славейкова Попдимитрова

Димитър Яворов Мантарков

Божидар Ивайлов Стоичков

Алекс Методиев Стойчев

Анита Венциславова Величкова

Фикия Трайчева Балджиева

Гергана Николаева Клинкова

Сибел Юсеинова Изирова

Надежда Теодорова Тодорова

Александър Владиславов Владимиров

Филип Митков Митков

Пламен Пламенов Стойков

Анелия Красимирова Караджова

Йоана Мирославова Зайчева

Татяна Николаева Илиева

Александра Евгениевна Венедиктова

Мартин Тодоров Русев

Ивелина Димитрова Димитрова

Цветина Бойкова Батова

Мирена Бранимирова Марковска

Николина Емилова Топалова

Мехмед Рамадан Мехмед

Йордан Йорданов Александров

Кристиан Шаокун Ли

Георгиа Стоянова Баймакова

   

Честито на победителите!

Галерия снимки от УНСС откри Кандидатстудентската кампания 2023/2024 с Националното състезание по  ...