Асоциация на икономическите училища в България

Националното състезание по икономика и управление събра средношколци от цялата страна

събота, 12 март 2022 17:29

Второто Национално състезание по икономика и управление на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) се проведе в Тестовия център на УНСС, като отново събра средношколци от цялата страна. Членовете на АИУБ вече са 36 икономически училища и УНСС.


aiub_67fdf_aiub-20220312-01.jpg


Председателят на АИУБ проф. д-р Даниела Фесчиян откри състезанието и приветства специалните гости на събитието – ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, г-жа Емилия Иванова, заместник-председател на АИУБ, директор на Националната търговско-банкова гимназия и г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия.

Проф. Фесчиян се обърна към участниците, като не спести адмирации към достойния им избор да покажат знания и способности. „Поздравявам ви за вашия ентусиазъм да се явите на това изключително тежко и широкообхватно състезание на Асоциацията на икономическите училища в България и УНСС. Тук са необходими фундаментални знания в областта на икономиката, администрацията и управлението. Днес вие ще решавате тестове и казуси по икономика, основи на счетоводството, бизнес комуникация, предприемачество, маркетинг, мениджмънт, дисциплини, изучавани от 9 до 12 клас. Това ви прави голяма чест и показва вашия състезателен дух, борбеност и високи очаквания за бъдещето – да се преборите за достойното място в голямото академично семейство на Университета за национално и световно стопанство.


aiub_67fdf_aiub-20220312-02.jpg

Проф. д-р Даниела Фесчиян


„За всички нас е голямо удоволствие да ви посрещнем в университета, който скоро ще навърши 102 години. Това са години на усилена работа и много успехи“, така ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави присъстващите и изтъкна, че УНСС е мястото, което ще им даде възможност да надграждат наученото в средните училища. „Виждате, че в момента в целия свят се говори за икономика, управление, санкции и все неща, които изискват квалифицирани специалисти и задълбочени знания. Нашият университет подготвя такива специалисти. През годините много министри и заместник-министри са завършили тук, а през последните години във всеки министерски съвет има работили в УНСС или негови възпитаници.


aiub_67fdf_aiub-20220312-03.jpg

Проф. д-р Димитър Димитров


Проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, допълни думите на ректора, като отбеляза: „Чрез нашия университет ще имате възможността, не само да станете министри и заместник-министри, а и да работите в различни сектори на икономиката като предприемачи, търговци, специалисти по счетоводство, маркетинг, човешки ресурси, както и в неправителствени и правителствени организации“.


aiub_67fdf_aiub-20220312-04.jpg

Проф. д-р Мирослава Раковска


Да дадат началото на състезанието бяха дошли и директорите на гимназиите, дали най-голям брой студенти на УНСС.  

Г-жа Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ, един от създателите на асоциацията и директор на Националната търговско-банкова гимназия припомни, че при създаването на асоциацията е вярвала, че тя ще спомогне за по-лесната адаптация на учениците към висшето образование, както е и станало. Тя призова състезателите, припомняйки им, че са учили 137 седмици от 8 клас и им остават само 6 седмици – да се възползват пълноценно от тези последни седмици като ученици. Г-жа Иванова допълни, че настоящото състезание е ново и е резултат от съвместната инициатива на УНСС и много директори. „Дано толкова хубаво да се представите, че ректорът, зам.-ректорът и проф. Фесчиян да изпитат огромна трудност да класират най-добрите“, завърши г-жа Иванова.


aiub_67fdf_aiub-20220312-05.jpg

Г-жа Емилия Иванова


Г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия, от която присъстват 70 състезатели, подчерта: „Това интердисциплинарно състезание е едно от най-интересните и най-нови състезания в календара на УНСС.“ Тя допълни, че „то интегрира икономически знания през годините по различни учебни дисциплини. В отговор на слогана на университета „Духът прави силата“ в тази зала са най-силните наши ученици, представители на 36-те най-сериозни икономически училища в страната, които са тук, за да дадат ясна заявка, че искат да надграждат своята академичност в най-големия бизнес университет в страната и Югоизточна Европа.“


aiub_67fdf_aiub-20220312-06.jpg

Г-жа Мая Гешева


aiub_eb1ba_aiub-20220312-07.jpg

Проф. Даниела Фесчиян и участници в състезанието

aiub_eb1ba_aiub-20220312-08.jpg

   

aiub_eb1ba_aiub-20220312-09.jpg

Участници преди началото на състезанието

   

Победители са 15 средношколци. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ и направление „Администрация и управление“ за учебната 2022/2023 г.

Победителите в Националното състезание са:

Лазара Димитрова Причкапова

Ивана Георгиева Найденова

Тина Иванова Ангелова

Симон Иванов Алев

Жени Спасова Мирева

Гергана Георгиева Владова

Симеон Станиславов Гергов

Мариела Светославова Нанчева

Мартина Калоянова Динова

Александра Владимирова Димитрова

Илияна Владимирова Нейчева

Ирина Янкова Танчева

Цвети Йорданова Пенчева

Емилиана Цветанова Христова

Мартина Атанасова Атанасова

   

Честито на победителите!

Галерия снимки от Националното състезание по икономика и управление събра средношколци от цялата с ...