Асоциация на икономическите училища в България

Национално състезание по икономикс на Асоциацията на икономическите училища в България

събота, 12 февруари 2022 17:10

В УНСС се проведе Националното състезание по икономикс на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ). Председателят на АИУБ проф. д-р Даниела Фесчиян откри състезанието и представи гостите на събитието.

aiub_192de_aiub-20220212-01.jpg

Доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия, Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия и член на Координационния съвет на АИУБ (от ляво надясно)

„Скъпи средношколци добре дошли в Университета за национално и световно стопанство. Искам да Ви приветствам за Вашия ентусиазъм, за Вашата целеустременост, това което правите е един малък героизъм – Ваш и на Вашите учители. Да се готвите всеотдайно и да дойдете от толкова много различни места на страната, за да се преборите за достойното си място в голямото академично семейство на УНСС, каза проф. д-р Даниела Фесчиян и почерта, че днес се състезават най-изявените средношколци в областта на икономикса от 22 икономически училища членове на АИУБ. Конкурират се състезатели от Бургас, Варна, Видин, Русе, Стара Загора, Плевен, Перник, Пазарджик, Сопот, Казанлък, Пловдив, Благоевград, Петрич, Кърджали, Гоце Делчев, Велинград, Горна Оряховица, Хасково, Сливен и разбира се най-големите икономически училища в София“. Тя изрази задоволство, че има и участници от училища, които са извън структурата на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и допълни „за този Ваш малък героизъм сте удостоени от личното присъствие на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който винаги е подкрепял дейността на АИУБ и е окуражавал Вашите изяви и възможността да се борите за лидерско място във всички наши състезания“.

aiub_192de_aiub-20220212-02.jpg

Проф. д-р Даниела Фесчиян

Ректорът на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров поздрави средношколците и благодари на проф. Даниела Фесчиян за отличната организация на състезанието.

 „Поздравявам Ви за избора. Подкрепата на учителите, на училището, подкрепата на Асоциацията на икономическите училища в България, наистина показват много. Икономиката и управлението в последно време се подценяват, но успешните компании не могат без икономисти“, отбеляза проф. Димитров и допълни „чували ли сте за Марк Зукърбърг, а чували ли сте за Питър Тъли – икономист и финансист, който е инвестирал в компанията на Зукърбърг и осигурява нейния прогрес. Чували ли сте за Шон Паркър финансовият директор на Напстър, който оказва огромна помощ на Фейсбук да се развие и да стане това, което е. Мога да дам много примери, но винаги в успешните компании е имало успешни икономисти, финансисти, инвеститори, юристи, които са им помогнали да станат това, което са. Надявам се, в бъдеще Вие да сте тези бизнес ангели, които ще помогнат на българските марки да развиват своите компании“.

aiub_192de_aiub-20220212-03.jpg

Проф. д-р Димитър Димитров

 

Г-жа Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия, се обърна към участниците и гостите с думите „Радвам се, че на това състезание се получи нещо, което ние винаги много сме искали да има ученици от колкото се може повече училища и това е факт. Зная, че това е трудно състезание, едно от най-трудните, защото е върху фундаментален икономически предмет и във връзка с изказването на ректора на университета проф. Димитров искам да ви кажа, че ситуацията в икономическото обучение, не само в нивото на висшето образование и в нивото на средното е много трудно. Преди три години учениците, които биваха приемани в специалностите в икономически профил на образование бяха 18 % от всички ученици, миналата година бяха 14 %. Ако държавата продължава да ни намалява професионалното направление с 2% всяка година, ние ще изчезнем след седем години. Още по-важна става Вашата задача, Вие сте хората, които трябва да дадат мощен тласък за популяризиране на икономическото образование, ставайки студенти в УНСС, един изключително реномирано място за обучението на млади хора“.

aiub_192de_aiub-20220212-04.jpg

Емилия Иванова

Г-жа Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия и член на Координационния съвет на АИУБ, изрази удовлетвореността си от събитието: „Радвам се, че имам честта, привилегията и удоволствието да участвам в най-фундаменталното национално състезание на АИУБ. Ще взема повод от онова, което каза проф. Димитров и ще споделя, че в която и област на човешкия живот да се насочим ние винаги ще се ориентираме към някакво измерение на икономическото знание. В тази връзка, днес учениците, които присъстват в Тестовия център, към която и специалност на УНСС да се насочи всеки един участник в днешното състезание, той ще направи правилният избор и участието му в това състезание ще бъде основополагащо. В тази връзка през последните дни, аз следя много оживено дебатите в областта не само на средното, но и на висшето образование и ректорът на УНСС задава една много вярна посока за развитието на образованието в нашата страна – партньорството, сътрудничеството, работата в мрежа между висшите училища и между средните. С вдъхновяващото присъствие и организационен талант на проф. д-р Даниела Фесчиян АИУБ, години наред демонстрира това“.

aiub_192de_aiub-20220212-05.jpg

Мая Гешева

В продължение на три астрономически часа състезателите решаваха тестове по икономикс.

aiub_192de_aiub-20220212-06.jpg

По време на състезанието бяха спазени всички противоепидемични мерки. Участниците бяха допускани в Тестовия център с наличие на валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване, след измерване на температурата на входа, спазване на необходимата дистанция и строг контрол за носене на маски.

aiub_934f3_aiub-20220212-07.jpg

Победители са 20 средношколци. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ за учебната 2022/2023 г.

Победителите в Националното състезание са:

Камелия Иванова Крумова

Елена Любомирова Бакева

Явор Димитров Димитров

Жанина Росенова Евтимова

Лука Веселинов Банков

Павела Тодорова Нанчева

Марина Маринова Иванова

Aлександра Ванчева Спасова

Милена Ясенова Божурска

Габриела Величкова Кръстева

Светлозар Красимиров Кънчев

Илиада Стаматиу Дрицас

Джулия Ивайлова Кирова

Виктория Викторова Колева

Иванина Илиянова Димитрова

Симеон Ивов Димитров

Дарина Георгиева Василева

Станимир Пламенов Стефанов

Селина Филипова Макавейска

Наталия Петрова Цветкова


Честито на победителите!

Галерия снимки от Национално състезание по икономикс на Асоциацията на икономическите училища в Бъ ...