Асоциация на икономическите училища в България

Рекорден брой участници в Националното състезание по финанси и счетоводство

събота, 11 декември 2021 13:57

В УНСС се проведе най-голямото и първо за тази академична година национално състезание, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ). Националното състезание по финанси и счетоводство за средношколци събра рекорден брой ученици - над 300 състезатели от 17 града и 21 професионални гимназии, членове на АИУБ.

Поради огромния интерес състезанието се проведе на два етапа. В Тестовия център и компютърните зали на Университетската библиотека, в продължение на 2,5 астрономически часа учениците решаваха финансови и счетоводни казуси.

 

 aiub_24a12_aiub-20211211-01.jpg

 

Проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, г-жа Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия и г-жа Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия и член на Координационния съвет на АИУБ (от ляво надясно)

 

Председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян откри състезанието и представи гостите на събитието. „Средношколците, които днес се включват в надпреварата имат огромен кураж, защото в онлайн среда, във време на пандемия, да се подготвиш и да се явиш на такова тежко национално състезание, каквото е Националното състезание по финанси и счетоводство, се изисква много целеустременост и много жажда за знания“. Проф. Фесчиян подчерта, че на 2 декември тази година, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на брифинг пред медиите, казва че за повишаването на качеството на икономическото образование в България една добра практика е кооперирането на висшите училища със средните училища и тази практика ще бъде стимулирана.

    

aiub_24a12_aiub-20211211-02.jpg

 

Проф. д-р Даниела Фесчиян

 

“Министърът е прав, а препоръчаното от него вече е реализирано чрез създаването на АИУБ и то преди 7 години. Преди седем години създадохме асоциация, с която можем да се гордеем, асоциация с 34 училища, между които национални, общински, частни и един държавен университет - УНСС. Смея да твърдя, че в България, извън нашето, подобно коопериране няма, а мисля, че така е и в Европа. Благодаря на всички средношколци за доверието към Асоциацията и Университета за национално и световно стопанство“, приветства състезателите проф. Даниела Фесчиян.

 

aiub_24a12_aiub-20211211-03.jpg

 

Проф. д-р Димитър Димитров

 

Ректорът на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров поздрави средношколците и благодари на проф. Даниела Фесчиян, като посочи, че тя е двигателят на националните състезания и всичките инициативи, които се случват през тези седем години.

„За пореден път имаме рекорден брой участници“, подчерта проф. Димитров и допълни „ние се радваме повече от вас, скъпи бъдещи колеги, че въпреки сложната обстановка нищо не може да ви спре. Благодаря Ви, затова че сте проявили такава смелост и отговорност, и сте тръгнали по този път. Мога да ви уверя, че сте  попаднали на правилното място за вашето развитие и усъвършенстване.“ .

 

aiub_24a12_aiub-20211211-04.jpg

 

Проф. д-р Румен Брусарски

 

Деканът на Финансово-счетоводния факултет проф. д-р Румен Брусарски, поздрави средношколците за избора, който са направили да се явят на националното състезание и посочи, че УНСС търси именно това - мотивирани млади хора, които знаят за какво са в университета, знаят какво искат да постигнат и са готови да направят съответното усилие.

 

aiub_24a12_aiub-20211211-05.jpg

 

Г-жа Емилия Иванова

 

Г-жа Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия, се обърна към участниците и гостите с думите „Искам да кажа на всички вас, че това беше моя дългогодишна мечта, която с проф. Даниела Фесчиян осъществихме преди седем години. Това беше първото национално състезание, което ние направихме успешно и след това продължихме с много други и хиляди деца са влезли в УНСС като победители в състезанието. Г-жа Иванова благодари на колегите от УНСС, които организират и осигуряват състезанието и почерта, че всички ангажирани в дейността на АИУБ работят на доброволни начала.

 

aiub_24a12_aiub-20211211-06.jpg

 

Г-жа Мая Гешева

 

Г-жа Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия и член на Координационния съвет на АИУБ, се обърна към участниците: „Неслучайно, първото и смея да твърдя най-академично състезание на Асоциацията се провежда в най-студентската седмица, неслучайно тук са учениците от двете водещи национални училища по икономика в страната - Национална търговско-банкова гимназия и  Национална финансово-стопанска гимназия, знаково е и присъствието на ръководството на УНСС в лицето на ректора проф.д-р Димитър Димитров, един от приятелите на Асоциацията, онзи ръководител на академичната общност на най-големия университет в България и в Югоизточна Европа, който още от началото на своя мандат като ректор разпозна един от основните приоритети в образованието на Република България - приемствеността между средното икономическо образование и висшето икономическо образование“, каза г-жа Гешева.

     

 aiub_4dbed_aiub-20211211-07.jpg

Проф. д-р Даниела Фесчиян с участници в състезанието

 

По време на състезанието бяха спазени всички противоепидемични мерки. Участниците бяха допускани в Тестовия център с наличие на валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване, след измерване на температурата на входа, спазване на необходимата дистанция и строг контрол за носене на маски.

Победители са 35 средношколци. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ за учебната 2022/2023 г.

Победителите в Националното състезание са:

Габриела Венциславова Илчева

Габриела Юриева Борисова

Катрин Венциславова Георгиева

Ася Мирославова Маринова

Мирослав Вельов Гатдеров

Искра Тодорова Теофилова

Божидар Симеонов Филипов

Илиян Миленов Минков

Константин Димитров Стоянов

Георги Георгиев Стефанов

Габриела Валентинова Иванова

Мартин Яворов Матрозов

Радина Стефанова Стоилова

Красимир Павлов Тошев

Наталия Светлозарова Енчева

Никол Борисова Владимирова

Ивайла Мирославова Маринова

Пламена Илианова Илиева

Станислав Йовчов Пенев

Симона Юлиян Гочкова

Лозан Георгиев Георгиев

Ралица Радославова Въжарова

Илина Димитрова Кръстева

Мартин Ангелов Вълчев

Яна Красимир Георгиева

Габриела Величкова Кръстева

Анелия Стефанова Лазева

Моника Красимирова Младенова

Мартина Ангелова Върбанова

Петя Божидарова Стоимчева

Виолетка Силвиова Христова

Ана Николаева Найденова

Десислава Емилова Алексиева

Димитър Пламенов Христов

Теодор Данаилов Тотков

  

Честито на победителите!

Галерия снимки от Рекорден брой участници в Националното състезание по финанси и счетоводство ...