Асоциация на икономическите училища в България

В УНСС се проведе първото Национално състезание по икономика и управление на Асоциацията на икономическите училища в България

събота, 24 април 2021 16:05

УНСС посрещна силно мотивирани и творчески настроени млади хора, готови да покажат своите всеобхватни знания в областта на икономиката. В тестовия център и компютърните зали на университетската библиотека се състезаваха, за достойното си място в УНСС, средношколци от училищата членове от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ).

     

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), ректорът проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, откриват състезанието.

   

„Скъпи средношколци, за мен е изключителна привилегия да открия първото Национално състезание по икономика и управление“, откри състезанието проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), тя поздрави присъстващите средношколци за целеустремеността и жаждата за знания и подчерта, че за първи път в историята на националните състезания и олимпиади се провежда състезание, което да обхваща такава широка палитра от икономически дисциплини. „В националното състезание са включени шест фундаментални дисциплини - икономика, теория на счетоводството, бизнес комуникации, предприемачество, маркетинг, мениджъмнт. И тук комплиментът към Вас е, че предпоставка да се явиш на национално състезание, което обхваща базови дисциплини, проектирани в хода на цялостното обучение, предполага не само кураж, не само самочувствие, но преди всичко знания.“, отбеляза проф. д-р Даниела Фесчиян.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави участниците за куража, смелостта и за избора, който са направили с желанието им да бъдат част от 101-я випуск на УНСС и подчерта, че учението и знанието винаги се възнаграждава.

     

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздравява участниците в Националното състезание

     

Проф. д-р Мирослава Раковска обърна внимание, че лауреатите в днешното състезание ще получат сертификат и ще могат да кандидатстват във всички специалности от направления „Икономика“ и „Администрация и управление“ на УНСС. Тя ги поздрави за мотивацията и желанието да участват в състезанието и им пожела успех .

На откриването на състезанието присъстваха и проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни иновативни системи, г-н Валери Дикльовски, директор на дирекция "Информационни технологии" и гл. ас. д-р Ясен Даскалов, секретар на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и преподаватели от училищата членове на АИУБ.

В Национално състезание по икономика и управление на Асоциацията на икономическите училища в България участваха ученици от цялата страна.

     

Част от участниците в състезанието

     

По време на изпита бяха спазени всички противоепидемични мерки, измерване на температурата на входа, спазване на необходимата дистанция и строг контрол за носене на маски.

 Учениците споделиха своите планове и мотиви да участват в състезанието.

Атанас Рачков от Националната търговско-банкова гимназия, гр. София каза, че е силно мотивиран да стане студент в УНСС и вече е избрал специалност – „Счетоводство и финанси“.

Състезателката Мирела Шкумбова от Националната търговско-банкова гимназия сподели, че е избрала УНСС защото има добри учебни програми и икономическите специалности й харесват и иска да продължи образованието, което е започнала в Националната търговско-банкова гимназия, гр. София.

Елеонора Грозданова от Националната финансово-стопанска гимназия, гр. София каза, че вече си е избрала специалност – „Финанси и счетоводство“ и иска това да е нейната бъдеща професия.

Стефани Мадзанова от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, гр. Пазарджик сподели, че има познати, които учат в УНСС и са с отлични впечатления от университета и смята че има много добри специалности.

     

Атанас Рачков, Мирела Шкумбова от Националната търговско-банкова гимназия, гр. София, Елеонора Грозданова от Националната финансово-стопанска гимназия, гр. София, Стефани Мадзанова от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, гр. Пазарджик (в горната част на отляво-надясно) и проф. д-р Даниела Фесчиян с участници в състезанието (на снимката долу)

   

Победители са 24 средношколци. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ и направление Администрация и управление за учебната 2021/2022 г.

Победителите в Националното състезание са:

Костадин Страхилов Коцев

Гергана Богданова Видева

Мелани Яниева Малинова

Виктория Владимирова Вълчева

Йоана Иванова Аначкова

Лилия Йорданова Ризова

Павлина Стоилова Чипилска

Петър Цветомиров Бончев

Вероника Стоянова Аронова

Мария Петрова Лилкова

Александра Пламенова Лобутова

Кристина Бориславова Бушева

Даниела Маркова Велева

Полин Дит

Славена Йорданова Тодорова

Габриела Александрова Георгиевa

Александра Йорданова Йорданова

Петко Петров Петков

Никола Христов Рачев

Мария Петрова Петрова

Наталия Руменова Захариева

Йоанна Радославова Чолакова

Йоана Кирил Йончева

Силвана Николаева Кирилова

   

Честито на победителите!


Галерия снимки от В УНСС се проведе първото Национално състезание по икономика и управление на Асо ...