Съвет на настоятелите

Бизнес инициатива на ръководството на Съвета на настоятелите, ректора на УНСС и УниКредит Булбанк

сряда, 23 март 2022 17:50

На 17 март 2022 г., по инициатива на ръководството на Съвета на настоятелите и ректора, в УНСС се проведе среща с регионалния директор за София при УниКредит Булбанк. Бяха обсъдени възможности за повече взаимодействие и откриване на Академия на УниКредит, където теорията и практиката за студентите да се срещнат. През изминалата година беше открита и съвместна магистърска програма между двете институции по „Количествени финанси“.

„Имам удоволствието да работя с Мартин Петков, докторант и секретар на Съвета на настоятелите на УНСС, от една година насам и съм възхитена от качествата, които проявява. За всяка организация е гордост да има хора, умеещи да работят, да дават добри резултати с амбицията да научават и да създават. Целта на днешната среща е да обсъдим как може да сме полезни на перспективните студенти, които искат още докато учат, да видят как е в практиката, да ги стимулираме и да започнат практическото си обучение при нас“, подчерта Нели Кръстева, Регионален директор в УниКредит Булбанк

„Ще разработим способ, подходящ за повече студенти. Вие познавате нашата система. Имаме кариерен център, правим различни събития, които са много харесвани и посещавани от студентите. Важно е те да разберат за възможностите по всички канали за комуникация. Ще добавим и Академия или публични лекции, които ще представят банката и опциите за работни позиции“, отбеляза ректорът на УНСС проф. Димитров Димитров.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, отбеляза че при съвместна Бизнес Академия на УНСС с УниКредит студентите не само ще разберат за възможностите да започнат работа по специалността си, но ще могат да придобият и практически знания от специалистите в Булбанк: „Организацията на нашето сътрудничество може да протече като вие задавате модулите, по които да се осъществява обучението в съответствие с вашите потребности, а ние популяризираме инициативата чрез различни канали“.

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС, отбеляза възможността за вътрешен подбор на студентите от страна на преподавателите и предложи въвеждането на план за действие с конкретни срокове и начин на изпълнение, според очакванията на всички заинтересовани страни.

Прилагане на чл.95а от Закона за висше образование за студенти, които се обучават по чл.9, ал.3, т.6 и по чл.21, ал.2 и 3, на основание сключен договор с бизнес организация за осигуряване на стаж на студента по съответната специалност за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване. Договор може да се сключи с бизнес, който е заявил необходимост от работници или служители с Висше образование и е включен в списък на Министерския съвет. Страна по договора е и Ректорът на висшето училище, в което се обучава студентът. В договора трябва да се определят фирмите, мястото и времетраенето на стажа, възнагражденията и т.н. За целта в МОН е създадена информационна база данни за одобрените бизнес организации.    

На среща бе обсъдена инициативата „Седмицата на гората“ с цел подобряване на пространството около блоковете на УНСС.

На срещата присъства и Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, който изрази готовността си да разпространи информация за Академията сред студентската общност. Той също добави, че поради пандемията и неприсъственото обучение студентите по-трудно се ориентират къде да търсят стаж и подобни инициативи ще са полезни за тях.

Срещата продължи с обсъждане на общи идеи за бъдещо сътрудничество.

Галерия снимки от Бизнес инициатива на ръководството на Съвета на настоятелите, ректора на УНСС и  ...