Център за подкрепа на ядрената сигурност

Посещение на Генералния директор на МААЕ в България

сряда, 02 юли 2014 0:00

На 30 юни и 1 юли 2014 г. се състоя посещение в България на Генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано по покана на българския външен министър. В рамките на среща, двамата обсъдиха отличното сътрудничеството между България и Агенцията.

Министър Вигенин и директор Амано разговаряха за изпълнението на ангажиментите от страна на Иран, във връзка със Споразумението за сътрудничеството й с МААЕ, както и за ролята на Агенцията по отношението на ядрената програма на КНДР. Беше обсъден и въпросът за бъдещето на ядрената енергетика след земетресението в Япония през 2011 г. и инцидента във Фукушима. Директор Амано посети АЕЦ Козлодуй, където се запозна с предприетите от Централата мерки след инцидента във Фукушима.

По време на посещението генералният директор на агенцията Юкия Амано беше придружаван от доц. д-р Светослав Спасов, посланик и постоянен представител в ООН, ОССЕ и другите международни организации във Виена. Ректорът на УНСС проф. д-р Стати Статев и г-н Амано подписаха Споразумение за сътрудничество между Университета за национално и световно стопанство и Международната агенция за атомна енергия за създаване на магистърска степен по ядрена сигурност в УНСС през учебната 2015-2016 г.

                                

Източник: МВнР

Галерия снимки от Посещение на Генералния директор на МААЕ в България ...