Център за подкрепа на ядрената сигурност

Икономика на отбраната и сигурността, специализация „Ядрена сигурност” с преподаване на английски език, 3 семестъра

сряда, 02 юли 2014 0:00

Катедра „Национална и регионална сигурност“ е водеща катедра за Международната магистърска програма „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“ с преподаване на английски език. Програмата е резултат на споразумение за сътрудничество в областта на образованието и изследванията, подписано между УНСС и МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) през юли 2014 г. между ректора на УНСС – проф. д.ик.н. Стати Статев и генералния секретар на Агенцията – г-н Юкия Амано. Споразумението бе подновено през февруари 2019 за нов тригодишен период.

УНСС е приет за член на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност (INSEN), а като основен представител в мрежата е определена катедра „Национална и регионална сигурност“ (КНРС). В INSEN членуват над 45 държави с повече от 120 организации – университети, научноизследователски центрове, неправителствени организации и др.

През юни 2017 г. завърши първата група магистри по тази програма. Студенти от седем държави получиха своите дипломи от министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова.  През 2018 и 2019 се дипломираха следващите две групи от чуждестранни и български студенти от Йордания, Ливан, Нигерия, Буркина Фасо, Мавритания, Иран, Южна Африка, Йемен, ДР Конго и други.

Магистърската програма „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“ е мултидисциплинарна програма за обучение, създадена съгласно изискванията на МААЕ за разработване на магистърски програми, определени чрез документ номер 12 от т.нар. „Поредици за ядрена сигурност“ (Nuclear Security Series, no. 12 – NSS 12).

Магистърската програма цели да подготви високо квалифицирани управленски кадри за нуждите на ядрената енергетика, свързани отрасли и административните структури, отговорни за регулирането на използването на ядрени материали.

Лекциите, упражненията и курсовите работи са само на английски език, което дава уникална възможност на студентите за затвърждаване и подобряване на техните езикови познания наред с изучаването и практикуването на специфичната терминология в областта на ядрената сигурност. Студентите получават достъп до много информационни материали, предоставени от международен екип от преподаватели, както и възможности за контакти с представители на държавните организации и бизнеса в тази област.

Програмата е със следните характеристики:

  • преподаване на английски език;
  • продължителност 1,5 години – 3 семестъра, редовно обучение  (модулно);
  • 16 дисциплини – 10 задължителни и 6 избираеми.

Задължителните дисциплини обхващат въпроси и осигуряват необходимите знания в области като ядрени технологии, правна рамка на използването им, превенция и защита от криминални и злонамерени действия, разследване и анализ, радиационна защита и др. Избираемите дисциплини целят допълнителното профилиране на бъдещите мениджъри по сигурността в конкретни области.

Катедра „Национална и регионална сигурност“ разполага с достатъчно опит при разработването и обучението по магистърски програми в близки области до ядрената сигурност, като например, обучението по корпоративна сигурност. В същото време, обучението по ядрена сигурност изисква експертни  знания от множество различни области и поради тази причина в процеса на обучение са привлечени специалисти от няколко института на БАН, между които Института по металознание, от държавната администрация –  Агенцията за ядрено регулиране, други университети – Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, преподаватели от други факултети на УНСС, специалисти от практиката и фирми от областта на ядрената индустрия. С подкрепата на МААЕ е договорено участие на преподаватели в програмата от King’s college London, UK, Middlebury Institute of International Studies at Monterey, USA, Гърция, Белгия, Румъния и др.

Завършилите студенти от магистърска програма „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“ могат да намерят професионална реализация в следните области:

  • мениджъри и експерти по сигурността в ядрени обекти – ядрени централи, заводи, свързани с цикъла на ядреното гориво – мини, обогатителни станции, депа за ядрени материали, транспортни фирми с разрешение за работа с ядрени материали или лечебни заведения, използващи ядрени материали;
  • специалисти по ядрена сигурност в държавната администрация, регулираща ядрената енергетика;
  • разследващи и правоприлагащи органи – МВР, ДАНС, митническа администрация;
  • фирми в областта на частната охранителна дейност;
  • международни организации;
  • научноизследователски организации в сектора на ядрената енергетика.

Изисквания към студентите и форми на обучение

В магистърската програма „Икономика на отбраната и сигурността” със специализация „Ядрена сигурност”, редовна форма на обучение, 3 семестъра, МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ ВСИЧКИ ЗАВЪРШИЛИ БАКАЛАВЪРСКА ИЛИ МАГИСТЪРСКА СТЕПЕН НЕЗАВИСИМО ОТ СПЕЦИАЛНОСТТА или годината на завършване (с изключение на придобилите степен „професионален бакалавър“).

Редът и графикът за кандидатстване, както и таксите за различните форми на обучение можете да намерите на сайта на програмата.

Катедрата има възможност за осигуряване на стажове по време на обучението и традиционно поддържа контакти със своите възпитаници. По време на своето обучение те получават завинаги уникален имейл от катедрата. Студентите могат да използват библиотеката на УНСС, в сграда с безжичен интернет, модерен университетски спортен комплекс плюс информационната среда, създадена специално в катедрата, включваща компютърни кабинети, вътрешна информационна система и съвременни информационни технологии за събиране и обработка на информация. Част от студентите се включват в работата по научни проекти на катедрата и участват в конференции и публикации, като имат възможност за продължаване на обучението им в докторска степен.

Учебните занятия се провеждат на модулен принцип петък, събота и неделя или надвечер в делнични дни по време на семестъра. Студентите разработват казуси и различни курсови задачи, като участват в дискусии, подготвят мултимедийни презентации и  си взаимодействат, разпределени в екипи в рамките на симулационни игри. Програмата завършва с държавен изпит – защита на магистърска теза – по определена тема. През цялото време на обучението студентите получават учебно -методическа помощ от преподавателите и участват във интерактивното обучение. На сайта на катедрата се публикуват учебни материали и презентации за подпомагане на учебния процес, голяма част от които са предоставени от INSEN. Всички студенти получават завинаги собствен имейл с разширението @e-dnrs.org, чрез който се осъществяват контакти по време на обучението и след това.

Лице за контакт:

гл. ас. д-р Екатерина Богомилова, координатор на програмата

Служебен e-mail: [email protected], [email protected]
Личен e-mail: [email protected]
Телефон: (02) 8195 291
Кабинет: 5029

Галерия снимки от Икономика на отбраната и сигурността, специализация „Ядрена сигурност” с препода ...