Университетски център за мобилност на студенти и преподаватели

Обновено: четвъртък, 26 юли 2018 15:32

Рени Монева, бакалавър, специалност Финанси и счетоводство, летен семестър 2017-2018 г. в Ковиля, Португалия

Искате да учите в чужбина за един семестър или за една година? Имате желания да се запознаете с хора от цял свят? Търсите начин да станете по-самостоятелни и отговорни за себе си? Искате да разширите мирогледа си, общата култура и познанията? Еразъм е програмата, която вие трябва да запишете. С колебанието си бихте изгубили единствено време. За съжаление аз изгубих 3 години от следването си в чудене дали да приема това предизвикателство или не, вие не го правете.

За мое щастие това приключение беше едно от най-хубавите неща в живота ми до момента. Пет месеца аз прекарах в Португалия. Града, в който живеех се казва Ковиля- малко градче, което се намира в централна източна Португалия под най-голямата и висока планина в държавата „Сера де Ещрела”. Планинско градче с високи, тесни улици и добри и мили хора.

Университетът, в който осъществих обмен е с много факултети- икономически, инженерен, медицински, хуманитарни науки. Моят факултет се намираше доста нависоко в града, за да стигна до него правех дневната си доза тренировка. След като избрах предметите и преподавателите си, трябваше да се подготвям за изпитите, които не бяха никак лесни. Понеже исках да се освободя по всичко и да имам повече свободно време имах предварителни контролни. С много упоритост, четене и желание взех всички контролни и освободих изпитите си месец и половина преди края. След което имах свободно време за пътуване. Организирах екскурзиите си и нямах търпение да посетя желаните дестинации. Бях в Лисабон, Кашкайш, Ковиля, Авейро, Коста Нова, Коимбра, Алгарве, Азорски острови, Барселона, Палма де Майорка, Порто и Мадрид. Пътуванията ме обогатиха с много нови знания, интересни факти и способност да се оправяш сам в непознати ситуации. Приятелствата, които създадох във всеки град ще останат завинаги.

Връщам се България заредена, супер щастлива и позитивна. Еразъм програмата ми помогна да се науча да се справям сама, да разчитам единствено и само на себе си и да усъвършенствам езиковите си умения. Щастлива съм, че избрах именно Португалия- хората там са много мили, добри и винаги готови да ти помогнат. С една дума топли хора, доказваха ми го ежедневно и във всякакви ситуации от хората на улицата, до администрацията и обслужващия персонал. Държавата е уредена добре и животът е спокоен. Всяка седмица има някакви забавления за жителите, което показва, че освен работа и труд те разпускат с песни и танци.

Понеже моя престой съвпадна със световното, присъствах на всеки мач там, чувството беше неописуемо вълнувах се ужасно много и бях толкова щастлива, че съм свидетел и на това. Благодарение на Еразъм аз изживях всички тези емоции. Не губете време като мен, а направете своята Еразъм програма възможно най-скоро и не само за един семестър, а за два. За това съжалявам най-много, че изгубих много време в чудене и не прекарах една година в Португалия. Възползвайте се от възможността, която ви предоставя университета!