Университетска библиотека

Ректорът заедно с премиера акад. Николай Денков откриха изцяло реновираната Библиотека на УНСС

сряда, 15 ноември 2023 11:29

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров заедно с министър-председателя на Република България акад. Николай Денков бяха посрещнати от робота на Библиотеката с думите: „Добре дошли в Библиотеката на Университета за национално и световно стопанство. Аз ще бъда вашия гид“. Така започна откриването на напълно реновираната Библиотека на УНСС, която чества своята 100-годишнина.

„Миналата година, след като Министерският съвет ни отпусна близо 2 млн. лв., стартирахме процедурата за реновирането на Библиотеката. И само за няколко месеца превърнахме старото пространство в модерна библиотека, с нови читални, със споделено пространство, с кът за незрящи студенти, с обновени дигитални възможности, с нова модерна и ергономична мебелировка“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков благодари на всички, които са успели да реализират този проект: „Всички виждаме, че усилията са си стрували. Радвам се, че един от приоритетите Ви е бил именно модернизирането на Библиотеката. Възхищавам ви се, че винаги искате да се равнявате с най-добрите, със западните университети, и успявате, така че и студентите да се чувстват в един европейски университет. Модерните библиотеки ни дават възможност да имаме достъп до най-новото знание, появило се някъде по света.“

Проф. д-р Димитър Димитров и акад. Николай Денков тържествено прерязаха лентата на новото библиотечно пространство.

На церемонията присъства цялото ректорско ръководство, директорът на Кабинетa на ректора, председателите на Студентския съвет и Националното представителство на студентските съвети, преподаватели, студенти и журналисти

В присъствието на премиера възпоменателен медал бе връчен и на директора на Университетската библиотека г-н Петър Петров по повод 100-годишнината на Библиотеката и за утвърждаване доброто име на Университета за национално и световно стопанство.

„Благодаря на ректорското ръководство и лично на ректора проф. Димитър Димитров за отношението към Университетската библиотека. Когато съм поискал нещо за Библиотеката, отговорът винаги е бил положителен. Благодаря за разбирането, за ролята и мисията на Библиотеката. През 1636 г. Джон Харвард дарява половината си имущество за създаването на университет и 400 книги за библиотека. Негови са думите: „Дайте ми библиотека и аз ще ви направя университет“, каза директорът на Библиотеката г-н Петър Петров. Той обясни, че Библиотеката на УНСС става на 100 години и е една от първите университетски библиотеки, започнали да дигитализират книжното си наследство и в момента по-голяма част от пълнотекстовите книжни и периодичните издания вече са в дигитален формат.

Директорът на Библиотеката разходи гостите из новите споделени пространства, показа им новата машина за почистване на книги, която за 30 секунди премахва вируси, плесени и патогенни бактерии, както и станцията за самообслужване Bibliotheka selfCheck, с която се предоставя нова иновативна услуга – заемането и връщането на библиотечни документи без участието на библиотекар.

Новият изглед на Библиотеката на УНСС

Делегацията разгледа и системата за обработка и анализ на големи данни на УНСС, която е интегрирана със суперкомпютъра, намиращ се в София Тех Парк.

Премиерът Николай Денков отдели специално време да посети корпус „И“, който от началото на учебната година е затворен поради свлачищни процеси и се нуждае от финансиране за спешен авариен ремонт. Проф. Димитров връчи на премиера папката с обследването, направено от лабораторията на УАСГ.

Галерия снимки от Ректорът заедно с премиера акад. Николай Денков откриха изцяло реновираната Библ ...