Институт по икономика и политики

Обновено: понеделник, 19 ноември 2012 15:11

ДОКЛАДИ НА КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ

Доклад на Контролния съвет на УНСС от 05.03.2012 г. за законосъобразност
на изборите на ръководни органи на университета и на факултети

Контролният съвет на УНСС на свое заседание от 16.01.2012 г. обсъди и прие докладите за законосъобразността на изборите на ръководни органи на университета и на факултети.

Приетите доклади бяха представени от доц. Виолета Цакова, председател на Контролния съвет, на първото заседание на Академичния съвет, проведено на 25.01.2012 г. Всеки от тях включва констатации, заключения и препоръки.

По законосъобразността на изборите на ръководни органи на УНСС, докладът съдържа следните заключения:

1. Общото събрание на УНСС е законосъобразно и може да взема решения.

2. Изборът на ректор на УНСС е законосъобразен.

3. Изборът на председател и на заместник-председател на Общото събрание на УНСС е законосъобразен.

4. Изборът на Академичен съвет е законосъобразен.

Във връзка с процедурата по издигане на кандидатури за членове на Академичния съвет, Контролният съвет счита, че тя има не само правен аспект по който се е произнесъл, но и административен, и етичен, които са от компетенциите на оправомощените органи: Академичният съвет - за изпълнението на задачите, които е възложил на Комисията по предложенията, и Комисията по етика - за съблюдаване на етичните и академичните норми в работата на комисията.

В хода на проверката Контролният съвет установи пропуски и слабости. Те не водят до нищожност или незаконосъобразност на проведените избори, но дават основание за препоръки. Направените от Контролния съвет препоръки са насочени към подобряване на организацията и процедурите по избор на ръководни органи на УНСС в бъдеще.

Контролният съвет на УНСС честити на избраните еднолични и колективни ръководни органи на университета и им пожелава успешен мандат, спорна работа, мъдри и законосъобразни решения!

Пълният текст на доклада е предоставен на ректора на УНСС и е на разположение на интересуващите се в Контролния съвет.

По законосъобразността на изборите на ръководни органи на факултети, Контролният съвет извърши проверки на реда на формиране на общите събрания на шест факултета и проведените от тях избори в края на 2011 година: Юридически факултет, Финансово-счетоводен факултет, факултет Икономика на инфраструктурата, Бизнес факултет, Общоикономически факултет и факултет Международна икономика и политика. За извършените проверки са изготвени доклади за всеки факултет с констатации, заключения и препоръки.

Заключенията на Контролния съвет във всички доклади са за:

- законосъобразността на конституирането на Общото събрание;

- законосъобразността на изборите на декан, на председател и на заместник-председател на Общото събрание и на Факултетния съвет.

Докладите за законосъобразността на изборите на ръководни органи на всеки факултет са предоставени на деканите на факултети с препоръка на Контролния съвет - да запознаят с тях членовете на Факултетния съвет и членовете на Общото събрание на факултета.

Въз основа на допуснати и повтарящи се пропуски и слабости в работата по формиране на общите събрания на факултетите и проведените от тях избори на ръководни органи на факултета, Контролният съвет систематизира и представи пред Академичния съвет обобщени препоръки.

Контролният съвет на УНСС честити на всички избрани еднолични и колективни ръководни органи на факултети и им пожелава успешен мандат, спорна работа, мъдри и законосъобразни решения!

Пълният текст на общия доклад за всички факултети е предоставен на ректора на университета и е на разположение на интересуващите се в Контролния съвет.


Доклад на Контролния съвет на УНСС от 05.03.2012 г. за законосъобразност на частичните избори на ръководни органи на факултет Приложна информатика и статистика

 

             Контролният съвет на УНСС на свое заседание от 05.03.2012 г. обсъди и прие доклада за законосъобразност на частични избори на ръководни органи на факултет Приложна информатика и статистика, проведени на Общото събрание на факултета в заседанието му от 16.02.2012 г.

            Приетият от Контролния съвет доклад беше представен от доц. Виолета Цакова, председател на Контролния съвет пред Академичния съвет в заседанието му от 07.03.2012 г.

            Заключението на Контролния съвет е за:

            - законосъобразност на свиканото и проведено на 16.02.2012 г. Общо събрание на факултет Приложна информатика и статистика;

            - законосъобразност на избора на декан;

            - законосъобразност на избора за частично попълване състава на Факултетния съвет.

             Контролният съвет честити на новоизбрания декан и му пожелава успешен мандат, спорна работа, мъдри и законосъобразни решения.

            Пълният текст на доклада е предоставен на ректора на УНСС и е на разположение на интересуващите се в Контролния съвет.