Център за добри управленски практики

Среща-дискусия с алпиниста Иван Кожухаров на тема "В битката за реални резултати"

понеделник, 14 март 2016 14:05

В голямата конферентна зала на университета се проведе среща-дискусия на тема „В битка за реални резултати”. Гост-лектор бе Иван Кожухаров, професионален алпинист и финансов мениджър. Организатори на събитието бяха Междууниверситетският център за развитие на кариерата (МЦРК) и Центърът за добри управленски практики към катедра „Управление”. Присъстваха доц. д-р Йордан Близнаков, в.и.д. директор на МЦРК, доц. д-р Цветана Стоянова, директор на Центъра за добри управленски практики, преподаватели, студенти, гости.

Доц. Близнаков (вляво) открива срещата. Вдясно: Иван Кожухаров и доц. Стоянова

Неписаното мото на тази среща е свързано с мисълта на основателя и първи ректор на университета проф. Стефан Бобчев – „Духът прави силата”, акцентира при откриването на срещата доц. Близнаков, който представи госта.

Доц. Стоянова отбеляза, че това е първата проява на Центъра за добри управленски практики. Надявам се съвместната ни работа с МЦРК да стане традиция и сътрудничеството ни да бъде ползотворно, каза тя.

Доц. Стоянова приветства присъстващите


Гл.ас. д-р Ангел Марчев представи Кожухаров като човек с успешна финансова кариера в Швейцария, който през последните години се изявява като мотивационен лектор в големи организации. Самият лектор отбеляза, че пътят му в икономиката започва от УНСС, тъй като е възпитаник на нашия университет.

„Вие сте хората, които утре ще създавате стойност. Вие сте бойците на фронта”, обърна се Кожухаров към студентите. Той сподели, че в целия му живот се преплитат планини, спорт, икономика, финанси и колкото и различни да са, всъщност се оказват и доста близки. Отбеляза, че на всяко ниво нещата се правят в екип и само тогава личните цели са защитени, защото ще са част от общото.

В голямата конферентна зала

„Нещата, които правим, не са с гарантиран край. За да изкачим Монблан се готвихме три години. 40 човека непрестанно работиха, беше необходим и голям финансов ресурс и след всичко това просто зависехме от времето. Това е доказателство, че много често нещата не зависят само от нас”, коментира той. „Не е нужно добавената стойност да се измерва само в пари. За мен има такава, когато общувам с хората. Когато си искрен, съпричастен, по този начин се създава стойност в личностен план. Чувствам се обогатен, когато разговарям с приятелите си. Това е същото, което търговецът изпитва като усещане, когато успее да продаде стоката си”, изложи своето кредо лекторът.

Иван Кожухаров

След встъпителната част на срещата беше показан и 30-минутен филм за изкачването на връх Монблан - носител на наградата "Златен дявол", Диблере 2011 г.

В края на събитието започна дискусия, която по-задълбочено разгърна живота на алпиниста.

Иван Кожухаров  е първият човек в инвалидна количка изкачил връх Монблан. Това става през 2009 г., когато в специално пригодена за случая шейна, заедно с група приятели, успява да покори върха. През 1990 г. тежък инцидент в Алпите белязва живота му - попада под лавина от тонове скални маси, оцелява по чудо и оттогава е парализиран.

Галерия снимки от Среща-дискусия с алпиниста Иван Кожухаров на тема "В битката за реални резултати ...