Център за добри управленски практики

Открита лекция на Никола Евтимов на тема: Криптовалути и децентрализирана икономика

четвъртък, 26 октомври 2017 11:58

На открита лекция на Никола Евтимов – блокчейн анализатор и консултант, организирана от Научноизследователски център за добри управленски практики, бяха представени възгледите му за финансовият климат, спекулативните инвестиции, блокчейн технологията, “Понзи” схемите свързани с нея и надуването на новият финансов балон на първични монетни предлагания (ICOs). На събитието присъстваха доц. д-р Цветана Стоянова – директор на Научноизследователски център за добри управленски практики, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов – директор на Центъра за компютърни иновативни системи, проф. д-р Камелия Стефанова декан на факултет „Приложна информатика и статистика", студенти от УНСС. Доц. д-р Ангел Марчев беше модератор.

Доц. д-р Цветана Стоянова - директор на центъра за добри управленски практики

Доц. д-р Цветана Стоянова - директор на центъра за добри управленски практики

Никола Евтимов придобива бакалавърска степен по Бизнес администрация в САЩ и Магистърска степен по Финанси и Инвестиционен мениджмънт в Шотландия. Занимава се от 2016 г. с блокчейн като метод за съхранение на информация в компютърните мрежи.

Лекторът Никола Ефтмов

Лекторът Никола Евтимов

Лекторът подчерта, че поради нулеви и отрицателни лихви на централните банки по света, инвеститори и спекуланти търсят все по-голям риск и възвръщаемост. Лекторът поясни, че огромният интерес към биткойна провокира активност и при други криптовалути, като виртуалната единица, наричана етер, също се качи на гребена на вълната. Етер задвижва технология, наричана Етериум (Ethereum) – друга блокчейн система, различна от тези, стояща зад биткойн.

Проф. д.ик.н Валентин Кисимов и проф. д-р Камелия Стефанова сред гостите на събитието

 Проф. д.ик.н Валентин Кисимов и проф. д-р Камелия Стефанова сред гостите на събитието

„Финансов балон е когато се търгува един актив на цена, която много се различава от неговата вътрешна стойност”, акцентира Евтимов. Той разтълкува понятието „мински момент” като действие, което започва със спекулативни инвестиции и след това прераства в измами.

Студенти и гости на лекцията

Студенти и гости на лекцията

Галерия снимки от Открита лекция на Никола Евтимов на тема: Криптовалути и децентрализирана иконом ...