Обновено: петък, 12 април 2024 15:27

Материална база

Качеството на учебно-преподавателската и на научната дейност до голяма степен зависи и от материално-техническата база и поради това още от създаването на Свободния университет за политически и стопански науки (1920) ръководството предприема действия за осигуряването на собствена сграда на университета. Благодарение на събраните средства в своя резервен фонд и на сключения ипотечен заем са закупени сграда на ул. „Г. Раковски“ № 94 (днес № 114) и къща на ул. „Ст. Караджа“ № 18. За по-малко от десетилетие след създаването си Свободният университет разполага със своя материална база и имущество, възлизащо на над 11 млн. лв. През януари 1942 г. Народното събрание приема закон за отпускане на заем от 8 млн. лв. от БЗКБ, предназначен за започване на строителство на нова сграда на университета на ул. „Ст. Караджа“ № 20.

1942 г. – полагане на основите на новата сграда на ул. „Ст. Караджа“
Вход на сградата на ул. „Ст. Караджа“

Във времето тези сгради се оказват твърде недостатъчни като площ, за да се провеждат нормални занимания с голям брой студенти и да се осигурят работни места за преподавателите. Допълнително неудобство се оказва местоположението на притежаваните имоти. Нарастващите нужди налагат да се предприемат стъпки за построяването на нова сграда. Планирано е тя да бъде в района, където предстои изграждането на бъдещия Студентски град и на 18 февруари 1971 г. е направена първата копка на настоящата сграда на Университета.

Първа копка на настоящата сграда на УНСС в Студентски град, 1971 г.
Сградата на УНСС, в годините, когато е носил името ВИИ „Карл Маркс“

Октомври 1975 г. са предадени и официално открити първите два блока на сградата – блокове А и Б. В тях има 4 зали за по 220 души, 4 с по 70 места и 6 семинарни зали с по 20 – 30 места. През пролетта на 1977 г. са завършени блокове Д и Е, като строителните работи продължават и през следващите години. Редакционно-издателски сектор с печатна база е открит през 1972 г., спортен комплекс „Бонсист“ отваря врати през 1977 г. Интензивното изграждане на сградния фонд и оборудването на университета продължава и в началото на 80-те години. Декември 1984 г. са открити многофункционалната аула „Максима“ и нов Електронно-изчислителен център, както и фонетични кабинети, а през 1987 г. е открита новата библиотека. В средата на 80-те години започва и изграждането на корпус „И“, който е пуснат в експлоатация 1991 година.

Аула „Максима“, 1984 г.

До края на първото десетилетие на ХХI век продължава строителството и преустройството на съществуващата материално-техническа база. През 2000 г. университетът поема изцяло стопанисването на студентските общежития и столове, които са обособени в отделно поделение. През 2001 г. завършва изграждането на почивната база  в Равда. През 2004 г. е открита компютърна зала в РЦДО – Хасково, а през 2006 г. и компютърни зали в университетската библиотека. Основно са ремонтирани всички стари и са създадени нови аудитории. Обновени по впечатляващ начин са аула „Максима“ и СК „Бонсист“. Изградени са изцяло нови Голяма конферентна зала (2006), Малка конферентна зала (2006), Факултетна заседателна зала, актова зала „Тържествена“ (2009), зала „Вечерна“, Център за прием на документи, впечатляващ съвременен Тестови център (2011), а административният корпус на Ректората е разширен с ново западно крило. Почти изцяло е обновена почивната база в с. Равда.

Университетът за национално и световно стопанство  започва своето ново столетие с мащабно строителство и обновяване на материалната база по програма, утвърдена от ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров (2020). Основен приоритет са подобряването на условията за повишаване на качеството на обучението и привеждането на учебните зали в съответствие с очакванията на студентите. В рамките на проект „Икономическо образование в България 2030“ по процедура „Модернизация на висшите училища“ на ЕС с европейско финансиране са изградени и функционират 6 дигитални стаи и 2 лаборатории.

През април 2021 г. е въведен в експлоатация и изцяло новия учебен корпус – корпус „К“.

2023 г. е открита изцяло реновираната Библиотека на УНСС – едно уникално архитектурно бижу, осигуряващо на студентите достъп до всички технологични новости, модерни читални, обособени места за хора със специални потребности.

Постоянно се обновява и реновира и материалната база на студентските общежития. Октомври 2023 г. е  открит поредния изцяло реновиран блок, от студентските общежития на университета (блок 55В).

Обновяването и модернизирането на материалната база на Университета е непрекъснат процес, целящ да осигури на студентите прекрасни условия за обучение, достъп до съвременните технологии и постижения на науката, както и уютни условия за живеене, почивка и възможност за продължаване на учебния процес извън аудиторията.

ВИДЕО