Обновено: сряда, 05 януари 2022 17:05

Икономика и управление на железопътния транспорт

Цели на обучението

Магистърската програма по специалност „Икономика и управление на железопътния транспорт“ е разработена в съответствие с изискванията за подготовка на икономически кадри в областта на железопътния транспорт, които да намерят успешна реализация в предприятията, занимаващи се с осъществяването на превозите и поддържането на транспортната инфраструктура.

Обучението по специалността има за цел да осигури на студентите комплексни управленски и икономически знания, умения и компетентности в следните основни направления:

  • управление на проекти в областта на железопътния транспорт, инвестиционна и иновационна дейност;
  • по-широко и успешно внедряване на интелигентни транспортни системи при железопътните превози;
  • финансово управление на железопътния транспорт;
  • изследване на операциите и моделиране на процеси в железопътния транспорт;
  • управление на човешките ресурси и др.

Предвижда се широкоспектърно обучение и ориентирано към изискванията на компаниите, свързано с анализ и изучаване на транспортния пазар и транспортната политика в областта на железопътния транспорт, принципите за формиране на тарифите при железопътните превози, финансовото управление на сектора и др.

Магистърската програма по специалност „Икономика и управление на железопътния транспорт“ е предназначена за подготовката на специалисти за транспортния сектор и по-специално за длъжности, свързани с управлението на различни процеси в сферата на железопътните превози и управлението на железопътната инфраструктура, планирането и анализа на товарните и пътническите железопътни превози, приложението на иновациите в сферата на железопътния транспорт и др.

Професионална реализация

Студентите, които завършат специалността, биха могли да намерят професионална реализация като управители на транспортни предприятия или като други икономически специалисти в областта на пътническите и товарните превози в различните железопътни предприятия за товарни и пътнически превози, в НК „Железопътна инфраструктура“, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Железопътна администрация“ и др. Освен това могат да работят и като ръководители на проекти в областта на железопътния транспорт.

Завършилите специалността имат възможност да продължат своето образование и в ОНС „доктор“, както и да се реализират успешно в научноизследователската област.