Обновено: понеделник, 02 август 2021 6:32

Дипломация и стратегически анализ

Цели на обучението

Магистърската програма предлага аналитична подготовка и изграждане на професионални умения в две обширни области, които са в тясно взаимодействие. В отговор на все по-нарастващото интензифициране на международните взаимодействия се осъществява сближаване и взаимно преплитане на изследванията и обучението в областта на международните отношения и дипломацията и стратегическия анализ. Това е приложимо както в сферата на държавното управление и външните отношения на държавата, така и при международната дейност на недържавни субекти и бизнес структури, а също и при участието и влиянието при взимане на решения в рамките на международни институции на наднационално ниво.

Магистърската програма е съобразена също с изискванията на работата в сферата на: националния и международния бизнес; управлението във външната и световната политика и икономика; регионалните, евроинтеграционните и световните институции; неправителствения сектор.

Завършилите магистърската програма разширяват и задълбочават знанията и уменията си в главните насоки, съществени за работата в сферата на национални и международни институции, изследователски, консултантски и бизнес организации. Обучението е изградено с оглед изискванията на практиката и отговаря на предизвикателствата пред сигурността и съвременната политика, икономика и управление.

Професионална реализация

Завършилите специалност „Дипломация и стратегически анализ“ притежават необходимата професионална компетентност и имат възможност за успешна професионална реализация като:

  • Експерти в сферата на международните връзки и комуникации, управлението на програми и проекти с международно участие;
  • Служители, външнополитически експерти и съветници в централни държавни органи;
  • Служители в Министерството на външните работи и неговите структури у нас и в чужбина;
  • Референти и анализатори в българските ведомства за сигурност и отбрана;
  • Външнополитически коментатори и анализатори в средствата за масова информация;
  • Специалисти в отделите за международна дейност на държавни учреждения, недържавни, нестопански публични организации, търговски камари, митници, вносно-износни дружества, както и в представителства на транснационални компании, фирми със смесено участие;
  • Служители в структурите на Европейския съюз и други международни организации и институции у нас и в чужбина.