Публична лекция на проф. Пол Сурасик "Президентски избори в САЩ 2016"

петък, 14 октомври 2016 14:01

Проф. Пол Сурасик, декан на Факултета по политически науки и международни отношения в университета Йънгстаун, Охайо, изнесе пред студенти и преподаватели от университета публична лекция на тема „Президентски избори в САЩ 2016“. Срещата бе организирана от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) в партньорство с Младежкия съвет към посолството на САЩ.

По време на публичната лекция в зала "Тържествена"

Илиян Крумов, председател на САИМО, откри срещата и представи гост-лектора.

Проф. Сурасик е от малкото лектори, които могат да хвърлят точен вътрешен поглед към президентските избори в САЩ, посочи доц. д-р Пламен Ралчев, зам.-ръководител на катедра „Международни отношения“. Лекцията му ще разшири нашето разбиране по темата и ще ни даде възможност да видим ситуацията от друг ъгъл, уточни той.

Доц. Пламен Ралчев, Илиян Крумов и проф. Пол Сурасик (отдясно наляво) 

С виждането на големи анализатори за предстоящите 58-и президентски избори в САЩ, които на 8 декември ще излъчат 45-ия президент и 48-ия вицепрезидент, започна презентацията си проф. Сурасик. Лекторът посочи, че те се различават от всички досегашни избори, вотът  е непредвидим, а онова, за което малко се говори е, че резултатите силно ще повлияят върху външната политика на страната.

Лекторът проф. Пол Сурасик

Американският професор разгледа структурата на политическата система в САЩ, изтъкна принципа на споделената власт, от който се ръководят президентът и Конгресът, като наблегна на огромната роля на висшия орган на законодателната власт - двукамерния Конгрес. Той подкрепи с примери твърдението за решаващата му роля във формирането и определянето на курса на държавата.

Преподаватели и студенти присъстваха на публичната лекция

Със сравнителни факти проф. Сурасик се спря на динамиката в изборния процес, проследи резултатите от първичните избори, очерта рейтингите на кандидатите на Демократическата и на Републиканската партия Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, съпостави по конкретни показатели техните програми, тежестта на вота в отделните щати, които разпредели на изборната карта като „предвидими“ и „непредвидими“ в зависимост от партийните и електоралните нагласи, скандалите, които съпътстват кампанията и др.

Галерия снимки от Публична лекция на проф. Пол Сурасик "Президентски избори в САЩ 2016" ...