Публична лекция на тема "Възможности за инвестиции в България"

вторник, 10 май 2016 9:46

В голямата конферентна зала на университета се проведе публична лекция на тема „Възможности за инвестиции в България“ с гост-лектор Николай Василев, вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.), министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.), а в момента управляващ партньор на Expat Capital, една от най-големите независими инвестиционни и асет мениджмънт компании в България.

Срещата се осъществи по повод 15-годишнината на Investor.bg, водещ финансов сайт, а организатори на събитието бяха Финансово-счетоводният факултет при УНСС и Investor.bg.

В голямата конферентна зала

На събитието присъстваха проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет и ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, доц. д-р Силвия Трифонова от катедра „Финанси“, а в публичната лекция се включиха и Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите в две правителства,  Любомир Леков, основател на Investor.bg, Георги Бисерински, изпълнителен директор на Bloomberg TV Bulgaria. Модератор на събитието беше икономическият журналист и главен редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев.

Доц. Силвия Трифонова, Любомир Леков, Любомир Дацов, Николай Василев, проф. Снежана Башева, Димитър Вучев и Георги Бисерински (отляво надясно) 

Днес поставяме началото на сътрудничество, което ще бъде ползотворно за всички нас, сподели проф. Башева. Тя очерта ползите от взаимодействието в две основни направления: утвърждаване авторитета на УНСС у нас и в Източна Европа и подобряване на квалификацията за младите хора. „Всички ние се стремим да изградим България като един прекрасен дом за живеене, да сътворим стандарт, с който да се гордеем”, добави проф. Башева. Тя прочете и поздравителен адрес от името на Финансово-счетоводния факултет по случай юбилея на сайта и цитира Дал, според когото: „Красивите думи не са истински, а истинските думи не са красиви”. Проф. Башева посочи, че компанията, от която е част и Investor.bg, е заела водещо място на онлайн пазара, достигнала е около 50% от интернет потребителите в страната, отличава се като надежден източник на бизнес и финансова информация, а с примера си вдъхновява и мотивира студентите.

Проф. Снежана Башева, Николай Василев и Любомир Дацов (отдясно наляво)

Доц. Трифонова прочете поздравителен адрес и отбеляза, че с подписването на договора за сътрудничество между Финансово-счетоводния факултет при УНСС и Investor.bg ще се скрепят взаимоотношенията между двете страни. „През дългите години на нашето взаимно и ползотворно сътрудничество вие се откроихте като първенец в електронното медийно пространство. Поклон пред вашия всеотдаен труд и уважение към всички вас, които творите историята на тази виртуална, икономическа и академична агора”, каза доц. Трифонова.

Георги Бисерински благодари на факултета, проф. Башева и доц. Трифонова за сътрудничеството. „Решихме да празнуваме по този нетрадиционен начин годишнината си, защото искаме да споделим нашия опит”, отбеляза той. По думите му на публичните дискусии студентите имат възможността да общуват с успелите хора, защото „успехът се случва тук и сега и трябва да имаш куража да продължиш до края”.

По време на публичната лекция

В лекцията си Николай Василев сподели опит за инвестиционните възможности в България. Той открои десетте най-важни фактора за подобряване на инвестиционния климат в България. Сред тях посочи членството на България в ЕС и НАТО, валутния борд, невъзможността за висок кредитен рейтинг, бюджетния дефицит, който създава хаос в икономиката и др. Той коментира също пенсионния модел, лицензионните регулаторни механизми, капиталовите пазари и не на последно място образованието. Николай Василев отбеляза, че за  България е добре възможно най-скоро да влезе в еврозоната, но през последните години политиките на страната я отдалечават от тази цел.

Лекторът посъветва студентите да се включат в стажове още от първи курс, да учат чужди езици, да имат добре написано CV, да бъдат конкурентоспособни. „Бъдете амбициозни, взискателни, поставяйте си високи цели. Ще се радвам, ако прецените, че искате да работите в нашата страна и децата ви да израснат в европейска България”, завърши Василев.

Участници в срещата

Финансистът Любомир Дацов напомни, че университетът учи „да мислим извън рамките“. Опорните моменти в неговото експозе бяха свързани с икономическия растеж. Той цитира Роберт Соул, според когото това, което обединява факторите на растежа в успешна история е политическото лидерство, коментира хоризонталните политики като подходящо място за инвестиции, както и максимата, че за да си успешен трябва да „бягаш” поне със средната скорост, с която се развива светът.

Според него възходящото икономическо развитие на България между 2000 г. и 2008 г. се дължи на направените структурни реформи, а не само на положителния икономически цикъл. Като проблем през последните години открои съвкупните инвестиции спрямо БВП, които са „отчайващо ниски“.

Бисерински (вдясно) и Вучев

Предприемачът и основател на Investor.bg Любомир Леков коментира начините за успех. Той цитира Уил Смит, според когото трябва да направиш така, че страхът да те мотивира, изтъкна, необходимостта от решителност и страст и призова „Експериментирайте, защото времето минава бързо”.

Любомир Леков

И тримата лектори бяха единодушни, че най-добрата инвестиция е инвестицията в себе си.

 

 

Галерия снимки от Публична лекция на тема "Възможности за инвестиции в България" ...