Наш преподавател изнесе лекция в Университета на Флоренция

понеделник, 09 май 2016 16:16

Доц. д-р Емилия Георгиева от катедра "Икономикс" посети Университета на Флоренция,  Италия. Пред студентите-бакалаври на проф. Виничо Гуиди тя презентира най-важните аспекти на изключително актуалната тема за макроикономическите дисбаланси в Европейския съюз.

Освен основните констатации и обобщения, специален интерес в изложението на доц. Георгиева предизвика сравнението между България и Италия по т.нар. основни показатели за външни дисбаланси, вътрешни дисбаланси и добавените към тях през 2015 г. три нови показатели в областта на заетостта. Студентите бяха впечатлени най-вече от приведените примери за параметрите на онези от показателите, които са извън индикативните прагове, изискват специален мониторинг и налагат осъществяването на решителни политически действия.

Доц. Георгиева със студенти от Университета на Флоренция

По утвърдена вече традиция при своите посещения по Еразъм, доц. Георгиева проведе и два теста: за осведомеността на италианските студенти за България (в т.ч. факти, свързващи България и Италия), и по презентираната материя. Резултатите от първия тест потвърдиха отново, че чуждестранните студенти знаят коя е столицата на страната ни и каква е преобладаващата религия, но се затрудняват да отговорят (както и не малко от българските им колеги) как България е свързана с базиликата "Сан Клементе" в Рим и кой е българският министър-председател след 1989 г., във вените на който тече 50% италианска кръв.

При втория тест за макроикономическите дисбаланси в Европейския съюз доц. Георгиева направи експеримент, давайки въпросите и на български студенти, които не са слушали лекции по тази тема. Като цяло резултатите показват, че нашите студенти са на доста по-добро ниво и това се обяснява с изучаването на повече специализирани дисциплини по европейската проблематика. В Италия отделни елементи от тази проблематика са били изучавани отчасти и единствено по дисциплината "Право на Европейския съюз".

Интересуващите се от конкретните данни могат да ги видят лично при доц. Георгиева или в най-скоро време в нейния блог.

Галерия снимки от Наш преподавател изнесе лекция в Университета на Флоренция ...