Студентка на УНСС представя България на Глобалния форум на Алианса на цивилизациите на ООН в Баку

понеделник, 09 май 2016 15:32

Младежкият делегат на България към ООН Анина Йовкова бе избрана сред 6000 кандидати от цял свят за един от 150-те младежки участници в Глобалния форум на Алианса на цивилизациите на ООН (UNAOC), който се проведе от 25 до 27 април в Баку, Азербайджан. Студентката в четвърти курс в специалност „Международни отношения” бе единственият младежки представител от нашата родина на този форум, в който взеха участие над 4500 души от 147 държави, сред които държавни глави, експерти от ООН, представители на академичната общност, на неправителствения сектор и младежки активисти. 

Анина Йовкова

Тазгодишната тема на Глобалния форум бе „Да живеем заедно в приобщаващо общество: предизвикателство и цел“, като в рамките на три дни бяха обсъдени мерки за противодействие на екстремизма и напрежението, базиращо се на културни различия.

Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев, генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, върховния представител на Алианса на цивилизациите на ООН Насир Абдулазис Ал-насер, президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, както и от министъра на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргало. 

Анина по време на форума

Анина Йовкова, заедно с всички младежки представители, премина през предварителна двумесечна подготовка, в която работи с другите участници. Бе подготвен специален видео материал на тема „Peacebuilding”, който тя представи на първия ден от форума пред всички високопоставените лица. В качеството си на представител на Дружество за ООН в България, Анина имаше възможността да представи и добрия български пример за младежко включване на международно ниво чрез програмата „Български младежки делегати към ООН”, подкрепена от Министерството на външните работи. Изказването на Анина предизвика жив интерес сред младежите от страни като Азербайджан, Бразилия, Никарагуа, Еквадор, Иран, Афганистан, Кения, Уганда, Боркина Фасо и други, които потърсиха съветите и подкрепата на българката, за да установят тази програма и у дома. 

Участници в Глобалния форум на Алианса на цивилизациите на ООН

Анина Йовкова имаше възможността да говори лично и със специалния пратеник на ООН за младежта Ахмад Алендауи, който наблегна на ролята на младежите в постигането на устойчив мир и сигурност, както и на необходимостта от конкретни действия за промяна на нагласите за участието на младите хора в процесите на мироопазване и мироизгеаждане.

В следващите два дни от форума Анина Йовкова участва в няколко сесии, посветени на миграцията, превенцията на радикализацията, на медиите, пропагандата и речта на омразата, като основен фокус бе изграждането на мир чрез образование, междукултурен диалог и толернатност.

Галерия снимки от Студентка на УНСС представя България на Глобалния форум на Алианса на цивилизаци ...