Публична лекция на тема "Ролята на прокуратурата в борбата с корупцията"

сряда, 13 април 2016 11:11

Заместник главният прокурор на Република България Мария Шишкова изнесе публична лекция в голямата конферентна зала на тема „Ролята на прокуратурата в борбата с корупцията“. Събитието бе организирано от катедра „Национална и регионална сигурност“ и на него присъстваха студенти, преподаватели, гости.

Проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", даде начало на събитието и представи гост-лектора.

Проф. Димитър Димитров и заместник главния прокурор Мария Шишкова

За мен е изключително приятно да бъда пред многобройна аудитория от млади хора и преподаватели, каза в началото Шишкова. Преподавателите са поели нелеката задача да ви осигурят онези знания, които са необходими в професията, но трябва да знаете, че процесът на обучение не завършва с получаването на диплома, обърна се тя към студентите. Заместник главният прокурор допълни, че  това е началото на трудния път, който трябва да продължи със самообучение и трупане на практически опит.

„Корупцията е многопластово явление. То не е нито само икономическо, нито социално или политическо, още по-малко е въпрос на уреждане и разрешаване единствено и само с добро законодателство”, изтъкна лекторът. Антикорупционното законодателство е от изключително значение, но същевременно зад всяка правна норма трябва да има хора, които да отговарят правилно и точно за нея. Прокуратурата има изключително важна роля в борбата с престъпността, посочи Шишкова.

По време на публичната лекция в голямата конферентна зала

Заместник главният прокурор се спря подробно на структурата, организацията и функциите на прокуратурата. По думите й българското законодателство, макар и да не следва особено систематичен подход по отношение на нормите, регламентиращи корупционните практики и елементите, има абсолютна пълна рамка, съответстваща на международните актове. Ние сме страна по всички конвенции, които са свързани с борбата срещу организираната престъпност, изтъкна тя. Всеки един от съставите на престъпления, обвързани с участието на субекта длъжностно лице, както и основните състави на типичните корупционни престъпления, е рамка, която урежда обществените решения, защитаващи държавата от създадените социални и икономически условия, при които две страни проявяват интерес за размяна на облаги. Борбата с престъпленията, свързани с корупционния елемент, е изключително трудна, защото в нея са ангажирани много институции, които трябва да си взаимодействат, обясни прокурорът.

Студентите в залата

Лекторът се спря на правото на прокуратурата да се самосезира, възможностите за предприемане на ефективни действия, взаимодействието с останалите органи на държавно управление и т.н.  Главният прокурор има право да издава инструкции на всички прокурори и следователи по отношение на приложението на закона, посочи също Шишкова. Обемът на информацията, който трябва да бъде обобщен при едно такова разследване е значителен, което предполага познание не само по наказателно право, а и по всички останали закони, които създават правата и задълженията на длъжностните лица. Всяко нарушение на длъжностно лице би могло да се разглежда като корупционен елемент, заяви тя.

Лекторът

Бъдете достойни, отстоявайте правата си, не търсете това, което не ви се полага, защото така предизвиквате корупционни действия. Бъдете активни и не се поддавайте на подобни ситуации, призова студентите главният прокурор.

Галерия снимки от Публична лекция на тема "Ролята на прокуратурата в борбата с корупцията" ...