Публична лекция на тема „Британските искания за реформи в ЕС“

сряда, 30 март 2016 16:44

Публична лекция на евродепутата Ангел Джамбазки, организирана от студентското сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО“, се проведе в зала „Тържествена“. Гост-лекторът, който е член на Групата на европейските консерватори и реформисти в ЕП  и зам.-председател на ВМРО-БНД, говори на тема „Британските искания за реформи в ЕС“.

Срещата бе открита от проф. д.ист.н. Трендафил Митев, който представи Ангел Джамбазки като политик от младата генерация, винаги отстояващ своята позиция и място. Той напомни, че за втори път през тази година евродепутатът гостува в университета и това красноречиво говори за интереса на студентите към неговите виждания по най-актуални политически въпроси.  

Проф. Митев (в средата) открива лекцията. Вляво: Ангел Джамбазки, вдясно: Христина Димитрова, председател на "ЕГО ПОЛИТИКО"

В презентацията си Джамбазки се спря на исканията на Великобритания за реформи в ЕС. Той очерта четирите ключови области: да се подобри конкурентоспособността на единния пазар, Брюксел да уеднакви политиката си към страните във и извън Еврозоната, да се даде повече автономия на отделните правителства, забрана мигрантите от страните-членки да получават социални помощи и придобивки във Великобритания за срок от четири години след пристигането си. 

По време на лекцията в зала "Тържествена"

Евродепутатът даде условни прогнози за изхода от предстоящия референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз, който ще се състои през юни. Той предположи, че резултатът „за“ и „против“ ще е близък до „фотофиниш“. Джамбазки изложи и хипотези за промените в ЕС при оставането или след излизането на страната от съюза, ответните реакции на държавите от Вишеградската четворка, както и поведението на Шотландия след решението. Неговата оценка за водения преговорен процес на Великобритания с Европейския съюз е, че като цяло той не е бил особено успешен.

Евродепутатът Ангел Джамбазки

Интересът на студентите към лекцията предизвика и много въпроси към евродепутата.

Галерия снимки от Публична лекция на тема „Британските искания за реформи в ЕС“ ...