Наша студентка - младежки делегат на България към ООН

вторник, 22 март 2016 9:53

Анина Йовкова, младежкият делегат на България към ООН, е на 22 години, студентка в специалност „Международни отношения” в УНСС. Интересува се от въпросите за мира и сигурността, хуманитарните проблеми и правата на човека.

Три години Анина е активен член на Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), като през последната година е избрана за член на Управителния съвет на организацията. Участва в много студентски конференции, симулации и международни обмени. Печели първо място на студентска кръгла маса „Балканите в 21 век – българският поглед”, а разработката й на тема „Проблемът за националната идентичност” е публикувана в списание „Международни отношения”. През 2014 г. работи по проект за сирийските бежанци в България, представяйки доклад по темата в Европейския парламент и Европейската комисия в Брюксел. Същата година става онлайн доброволец към ООН, подпомагайки хуманитарни организации в борбата с епидемията от ебола. Присъединява се към международната студентска организация AIESEC и заминава за Бразилия, където обучава млади доброволци от цял свят. Освен това провежда стаж в Дипломатическия институт към МВнР и пише статии за UNA News България в ресор Латинска Америка.

Анина Йовкова

През юли 2015 г., след конкурс, Анина е избрана единодушно за младежки делегат на България към ООН от Дружеството за ООН в България, Министерството на външните работи на Република България, Министерство на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Националния младежки форум. В рамките на своя 18-месечен мандат Анина Йовкова трябва да представлява и защитава правата и интересите на българската младеж както на национално, така и на международно ниво. 

Нашият младежки делегат

В качеството си на младежки делегат към ООН, заедно със своя колега Димитър Димитров, Анина Йовкова е изпратена на работна визита в седалището на ООН в Ню Йорк, където участва активно в 70-та сесия на Общото събрание на ООН с правомощия, доближаващи се до тези на дипломат. Отговорностите й включват официално изказване от името на българските младежи в Третия комитет на Общото събрание на ООН по социални, хуманитарни и културни въпроси, присъствие на преговори между държавите-членки по резолюции, обвързани с темата за младежта, и организирането на две събития на младежка тематика. Първото от тях е насочено към ролята на младежта за устойчивия мир и сигурност, а второто представя гледната точка на доброволци от България и Европа, които помагат на бежанците, пристигащи от Близкия Изток. Специален гост на събитието е постоянният представител на България към ООН – Н.Пр. Стефан Тафров.

Младежкият делегат има възможността да проведе и среща на най-високо равнище с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, както и със специалния пратеник на ООН по въпросите на младежта Ахмад Алендауи. 

С Бан Ки Мун

Благодарение на своята отговорна и успешна работа Анина Йовкова и Димитър Димитров са официално поканени да се присъединят към екипа на Световната федерация на асоциациите за ООН в Ню Йорк като разпространители на програмата за младежки делегати в други държави. Анина започва и официални преговори с Министерството на външните работи на Испания, в които прилага на практика знанията и уменията, придобити по време на обучението си в УНСС и участието в младежки организации. След завръщането си в България, Анина Йовкова става първият младежки делегат на България, който по официална покана на МВнР взима участие в Националния координационен механизъм по правата на човека, където тя отново защитава интересите на младежите. 

Анина Йовкова и Димитър Димитров

През февруари 2016 г. двамата младежки делегати заминават отново за Ню Йорк, представяйки България на Младежкия форум на ИКОСОС. Там взимат активно участие в дискусията по целите за устойчиво развитие на ООН и в изготвянето на препоръки към ООН и държавите-членки на организацията за успешното постигане на тези 17 цели. Втората част от визитата на Анина Йовкова е концентрирана върху работата й в 54-та сесия на Комисията по социално развитие на ИКОСОС, където отново прави официално изказване от името на България и младите хора и участва в преговори по резолюции, обвързани с основната тема на комисията – „Преосмисляне на социалното развитие в съвременния свят”. Непосредствено след това, сред конкуренцията от 6000 кандидати, Анина е избрана за 1 от 150-те младежки участници в предстоящия форум на Алианса на цивилизациите на ООН на най-високо ниво в Баку, Азербайджан. 

Освен ангажиментите на Анина Йовкова на международни ниво, за периода август – февруари, съвместно със своя колега Димитър Димитров и Дружеството за ООН в България (организацията, която стои зад програмата), развива и разнообразна дейност у нас -  провеждане на анкета сред българските младежи и установяването на най-важните предизвикателства пред тях, срещи с неправителствени организации, организиране на събития, насочени към интеграцията на уязвими групи български младежи, и осъществяването на проекти по популяризирането на програмите на ООН и целите за устойчиво развитие на национално ниво.

На 15 март започна и новият конкурс на младежки делегат към ООН за 2016-2017 г., в който могат да се включат всички младежи на възраст от 18 до 29 години, пребиваващи на територията на страната. Крайният срок за кандидатстване е 3 април, а формулярът за попълване се намира на официалната страница на програмата: http://bgyouthdelegate.org/apply-now-2016/ 

 

Галерия снимки от Наша студентка - младежки делегат на България към ООН ...