Публична лекция „Ролята и мястото на иновациите за развитие на бизнеса (банките)“

понеделник, 21 март 2016 14:41

Публична лекция, организирана от Бизнес факултета  и Центъра за развитие на бизнес компетентности  „Иновации и конкурентоспособност (U2B)“ към катедра „Индустриален бизнес“, се проведе в зала „Тържествена“. Гост-лектор беше Цветанка Минчева, директор „Банкиране на дребно“ и член на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ АД, а темата: „Ролята и мястото на иновациите за развитие на бизнеса (банките)“.

Доц. д-р Радко Радев, директор на Центъра за развитие на бизнес компетентности, откри лекцията и представи гостите: Цветанка Минчева, Данаил Башев, директор на филиал на „УниКредит Булбанк“, Моника Георгиева, регионален директор на банката за София, проф. д.ик.н. Пламен Мишев, декан на Бизнес факултета, доц. д-р Димитър Благоев, зам.-декан по учебната работа, научен секретар на катедра „Индустриален бизнес“.

В зала "Тържествена"

„За мен е изключително удоволствие да съм тук с вас, младите хора, защото вие сте наши бъдещи служители и клиенти, а когато си говорим за иновации това е от голямо значение“, започна лекцията си Цветанка Минчева, която изтъкна, че е възпитаник на УНСС. В момента „УниКредит Булбанк“ е един от най-големите играчи в Европа, една от т.нар. структурноважни банки, която се следи внимателно от Световната банка, защото е важна за световната икономика. В Източна Европа е на първо място по много критерии – оперира на изключително широк фронт в почти всички страни: Хърватска, Полша, Турция, Русия, Чехия, Сърбия, Унгария, Словакия, Босна и Херцеговина и т.н.

Цветанка Минчева

Минчева даде много примери за това как работят иновациите в банките и колко важно е да се отговори на въпросите: Какво искат клиентите от нас?; Каква е добавената стойност, която ние им даваме?; Колко са склонни те да платят?; До кога това е така? Друг важен момент според нея е, че когато иновациите се променят, това се случва и със самите клиенти и затова е необходимо да се реагира бързо, както и да се следи накъде отиват те.

Даниел Башев, проф. Пламен Мишев, доц. Радко Радев, доц. Димитър Благоев (отдясно наляво)

„Битката е да си там, където е клиентът. Предизвикателството при нас не е да имаме идеи, а да ги превърнем в реалност“, твърди още Минчева. Тя обясни как рекламата на банките става все по-агресивна в борбата за клиенти. От друга страна това осигурява повече сигурност на потребителите, защото и регулациите са повече.

Относно бизнес средата в България, тя увери, че тук се работи леко, защото по-лесно се променяме. Тя посочи, че е много по-трудно да се работи на големи пазари, които вече са "погълнати" изцяло.

Студентите в залата

Последва дискусия и въпроси от студентите.

Галерия снимки от Публична лекция „Ролята и мястото на иновациите за развитие на бизнеса (банките) ...