Публична лекция за геополитическата ситуация в света и мястото на България в нея

петък, 11 март 2016 10:30

Публична лекция изнесе пред студенти и преподаватели от университета доц. Иво Христов, юрист и социолог. На срещата в зала „Тържествена", организирана от студентското сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО“ лекторът говори на тема „Геополитическата ситуация в света и мястото на България в нея“.

Срещата бе открита от доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“, и Христина Димитрова, председател на „ЕГО ПОЛИТИКО“.

Доц. Блага Благоева, Христина Димитрова и доц. Иво Христов (отдясно наляво) при откриването на срещата

Доц. Христов открои най-наболелите точки от геополитическата ситуация в света и ситуира мястото на страната ни в тях. Изповядвам веруюто на Антонио Грамши, според когото човек трябва да има песимизъм на разума и оптимизъм на волята, посочи лекторът.

В зала "Тържествена" по време на лекцията-дискусия

В широк международен обхват и с много препратки доц. Христов оцени казуса със Сирия и „света пред голяма война в 12 без 5“, демонтирането на Европа, превръщането на Турция от ключов играч до аутсайдер в сирийската криза, „експеримента Украйна“ и др. Той категоризира Европейския съюз като несамостоятелен геополитически субект, който не решава нищо и няма нито ресурса, нито визията, и най-вече – общата субектност, която да го превърне в геополитически фактор. „България е изправена пред драматичен колапс. Само че типично по български този колапс става тихо, бавно“. По думите на лектора ние потъваме в блато на посредственост и нищо в страната ни не може да се промени коренно без да се промени нейният геополитически статут.

Доц. Иво Христов

На многобройните въпроси доц. Иво Христов отговори детайлно и изчерпателно.

Галерия снимки от Публична лекция за геополитическата ситуация в света и мястото на България в нея ...