Публична лекция „Път към виното“

вторник, 16 февруари 2016 14:43

Път към виното“ бе темата на публичната лекция на Никола Зикатанов, енолог, собственик на една от малките, но със силна индивидуалност български изби от най-югозападния регион на страната - "Вила Мелник". Срещата бе открита от ректора на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, който представи госта.  На събитието в аула „Максима“ присъстваха Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара, гл. ас. д-р Николай Ванков, зам.-директор на Университетския център по маркетинг, Иво Топалов, инициатор на „Университет на успеха“, бизнес треньор и обучител, модератор на срещата, преподаватели и студенти.

Проф. Стати Статев (в средата) открива публичната лекция. Вляво от него: Никола Зикатанов и Иво Топалов, вдясно: Георги Чернев и д-р Николай Ванков

Предприемаческият дух се създава трудно и лесно се унищожава, посочи проф. Статев и изтъкна, че УНСС е единственият университет в страната с катедра и специалност „Предприемачество“. С примери от дългогодишното си познанство с Никола Зикатанов ректорът открои благородството като ключ към успеха на предприемача.

Георги Чернев и Иво Топалов посочиха как се следва пътят към успеха, какви са опасностите и рисковете по него, колко реалистични са очакванията и какво трябва да ни движи напред.

В аула „Максима“

Успешен е не този, който никога не се е препъвал и падал, а този, който успява да се вдигне и продължи, изтъкна  Никола Зикатанов. По думите му не е лесно да се започне бизнес, а студентите трябва да чуят и разберат, че и други са имали трудности в избора и преследването на професионалната цел. Младите трябва да са реалисти, да не очакват, че в чужбина ги чака червен килим, а да знаят, че никъде няма да се чувстват задълго така успешни, както в своята страна.

По време на публичната лекция

Лекторът сподели опита си в професионалното израстване и избора на бизнес поприще - от  машинен инженер, възпитаник на УНСС, завършил бизнес администрация в САЩ до завръщането си към корените и традициите в своя Мелнишки регион. Няма цивилизация и религия, където виното да не е символ на божественото, да не носи идеята за свещеното, мотивира своята бизнес идея Зикатанов. Той конкретизира как се успява в европейската конкурентна среда с традиционното успешно присъствие на стотици винопроизводители.

Добрият бизнесмен трябва да планира развитието на бизнеса си и за следващото поколение, иначе той ще умре преди него, посочи Зикатанов. За него винопроизводството е удоволствие, а неговото мелнишко вино е редом до италиански водещи марки и добре прието в Германия. Негов последовател и приемник е дъщеря му Милица, завършила в САЩ и специализирала във Великобритания преди да се завърне в България и да продължи семейния бизнес. Милица Зикатанова също разказа пред аудиторията как се развива винарски бизнес, какво показват търговските резултати, какви са плановете за по-нататъшно развитие (на снимката долу).

Грамота от Университетския център по маркетинг и Софийската търговско-промишлена камера връчи на лектора гл.ас. д-р Николай Ванков. Зикатанов прочете посланието си, което бе написал в книгата за гости на университетския център.

Д-р Ванков (вдясно) връчва грамотата на лектора

Ректорът проф. Статев връчи на Никола Зикатанов сертификат с благодарност за изнесената публична лекция (на снимката долу).  

 

 

 

 

 

Галерия снимки от Публична лекция „Път към виното“ ...