Наш преподавател участва в международна конференция на ООН в Женева

четвъртък, 04 февруари 2016 12:33

В Международния конферентен център в Женева, Швейцария, се проведе Научно-техническата конференция на UNISDR (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction) по реализацията на програмата Сендай за намаляване на риска от бедствия, осъществявана в периода 2015-2030 г. В работата на форума участва и проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информационни технологии и комуникации“. На конференцията присъстваха повече от 1000 учени, общественици и лидери от цял свят, които представиха различни идеи, виждания и разработки за борбата с бедствията - природни, технологични, социални и др. 

Логото на конференцията

В качеството си на секретар на Комитета по информационни технологии за намаляване риска от бедствия (DCITDRR) към Международната федерация по обработка на информацията (IFIP) проф. Велев представи постер и подробно изложение, определящи задачите на комитета. Те включват: насочване на вниманието и научноизследователската дейност на световната ИТ общност към проблемите по намаляване на риска от бедствия; осигуряване на допълнителни възможности на членовете на IFIP да работят със специализирани световни организации като UN, UNISDR, ICSU, ITU и ISCRAM; координиране на дейностите на ИТ общностите в тази специфична област.

По време на конференцията бяха установени много полезни връзки с неправителствени и научни организации от цял свят за съвместна работа и бъдещи научноизследователски проекти в тази проблемна област.

Проф. Велев представя постера на DCITDRR 

Проф. Велев също така анонсира предстоящата Първа международна конференция на IFIP по приложението на информационните технологии за намаляване риска от бедствия, която ще се проведе на 16 -18 ноември 2016 г. в УНСС.

Комитетът по информационни технологии за намаляване риска от бедствия (DCITDRR) към Международната федерация по обработка на информацията (IFIP) беше учреден по време на Генералната асамблея на IFIP, която се проведе през октомври 2015 в Деджон, Южна Корея – градът, считан за Силициевата долина на Азия. Проф. Велев беше единодушно избран за секретар на комитета.

Проф. Велев е българският национален представител в Техническата комисия „Приложение на информационните технологии“ към Международната федерация по обработка на информацията. IFIP е създадена през 1960 г. под егидата на UNESCO и е призната от ООН и други световни организации. Тя е водеща многонационална организация в областта на информационните и комуникационни технологии и науки. Обединява ИТ дружества от 56 страни от 5 континента с над 500 000 членове. 

Галерия снимки от Наш преподавател участва в международна конференция на ООН в Женева ...