Нов етап на научното сътрудничество в областта на миграционната политика между УНСС и РАНХиГС

вторник, 02 февруари 2016 9:51

Проф. д-р Валентин Гоев, в.и.д. зам.-ректор на УНСС, се срещна с проф. Виктория Леденьова,  доктор на социологическите науки, директор на Центъра за изучаване на миграционната политика към Руската академия за народно стопанство и държавна служба при Президента на Руската федерация (РАНХиГС), ръководител на новосформираната катедра „Миграционна политика и демографска сигурност“. Тя беше придружавана от д-р Янко Янакиев, доскорошен ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Руската федерация.

На срещата присъстваха и доц. д-р Галина Младенова от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“, ст. пр. д-р Антония Пенчева от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“,  ръководител на „Българо-руския клуб“ в УНСС, и организаторът на срещата гл. ас. д-р Ивайло Иванов от катедра „Индустриален бизнес“.

Д-р Янакиев, д-р Пенчева, проф. Леденьова, проф. Гоев, доц. Младенова и д-р Иванов (отляво надясно) по време на срещата

Бяха обсъдени възможностите за развитие на сътрудничество на качествено ново ниво за реализацията на подписаното през 2009 г. споразумение между двете институции. Разисквани бяха въпроси за съвместното провеждане на изследвания и осъществяването на проекти в областта на миграционната политика, икономическите аспекти на адаптацията и интеграцията на мигрантите, изследване на конфликтите, които тези процеси пораждат, и влиянието им върху развитието на социологията и конфликтологията на съвременния етап. Акцентирано бе върху необходимостта от изпълнение на конкретни стъпки за интензифициране на работата в тези направления.

На срещата бяха коментирани и възможностите, които дава програмата „Еразъм +“ за обмен на преподаватели, изследователи и студенти от двете висши училища.  

Галерия снимки от Нов етап на научното сътрудничество в областта на миграционната политика между У ...