Кръгла маса „Кризата в Сирия: пренареждане на глобалната матрица и мястото на България и ЕС“

вторник, 01 декември 2015 9:00

Кръгла маса „Кризата в Сирия: пренареждане на глобалната матрица и мястото на България и ЕС“ събра учени и експерти в зала „Научни съвети“ на университета. Събитието, организирано от Клуба за академични комуникации и консултации към катедра „Международни отношения“ в сътрудничество със САИМО, бе по повод и на 40-годишнината на катедра и специалността „Международни отношения“.

Дискусията бе водена от доц. д-р Мария Бакалова и доц. д-р Пламен Ралчев, зам.-ръководител на катедра „Международни отношения“.

Проф. Георги Генов, доц. Мария Бакалова и доц. Пламен Ралчев (отляво надясно)

В ключов доклад проф. д-р Георги Генов, декан на факултет „Международна икономика и политика“, очерта ситуацията в региона, геополитическите  измерения на конфликта в Сирия, основните играчи и зоните на влияние и др. Той открои тревожните тенденции, отражението на конфликта върху световната икономика, оформящата се полицентрична матрица, факторите в международните отношения.

В зала "Научни съвети"

В двата панела на форума „Кризата в Сирия: участници, позиции, интереси – към оформяне на нов световен ред?“ и „Възможни сценарии за развитие – значение за ЕС и България“ участниците коментираха преизграждането на структурата, създаването на легитимност на различните центрове на сила, преподредбата на „световния безпорядък“ и др.

Участници в кръглата маса

Експертите от УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ, Европейския съвет за външни отношения, Центъра за изследване на демокрацията, БАН, медиите и др.  направиха анализи и обосновани прогнози за сирийския конфликт и развитието на кризата в региона и отражението й в глобален мащаб.

По време на дискусиите

Галерия снимки от Кръгла маса „Кризата в Сирия: пренареждане на глобалната матрица и мястото на Бъ ...