Гост-лектор от Coface България

понеделник, 30 ноември 2015 11:29

В УНСС гостуваха представители на българското поделение на Coface - международна компания, специализирана в експортното застраховане, оценката на кредитното състояние на контрагентите и управление на вземанията. Пред студенти от специалност „Международни икономически отношения“ г-жа Милена Виденова, управител на Coface България, изнесе лекция на тема: „Управление на съвременните търговски рискове“.

Милена Виденова по време на лекцията

Лекцията бе организирана по покана на ръководителя на катедра „МИО и бизнес“ доц. д-р Иван Стойчев и гл.ас. д-р Цветомир Цанов, осигуряващ дисциплината „Международен финансов мениджмънт“. Виденова е възпитаник на специалност „МИО“ и инициатор на създаването на Общност на финансовите лидери в България, фокусирани върху формулиране на предложения и мерки за подобряване на бизнес средата в страната.

По време на срещата със студентите в университета бяха дискутирани практическите аспекти и спецификите на експортното застраховане, управлението на кредитния риск и възможностите за защита срещу лоши вземания в условия на нарастваща междуфиремна задлъжнялост в страната. Бяха разгледани практически казуси при договаряне на условия на доставка и изпълнение на трансакции, възможности за превенция и защита при неплащания, с оглед минимизиране на негативните ефекти върху ликвидността. Предвид сложността на проблематиката при международни трансакции, беше разгледана и методиката на Coface за оценка на страновия риск, бяха представени функционалности на нарочна платформа, достъпна онлайн и осигуряваща използване на актуални масиви от данни и информация.

Студентите в залата

В края на дискусията служители на Coface България и възпитаници на УНСС представиха стажантската програма на компанията. Актуалните възможности за стаж се публикуват и на сайта на кариерния център на УНСС.

Галерия снимки от Гост-лектор от Coface България ...