Международен форум „Природни бедствия и управление на аварийни ситуации 2015“

четвъртък, 05 ноември 2015 16:24

Международeн форум „Природни бедствия и управление на аварийни ситуации 2015“ (ICNDEM-2015) се проведе в университета. В него участваха учени от България, Япония и Норвегия, представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и гражданска защита“ към МВР, Българската асоциация по моделиране и симулации БУЛСИМ, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE), София, и др. Целта на събитието бе да се осигури научна среда, която да подпомогне диалога и обмена на идеи между различните нива на академичната общност и бизнеса.

При откриването на форума. Отдясно наляво: проф. Хосе Гонзалес, проф. Димитър Велев, проф. Валентин Гоев, старши комисар Александър Джартов

Форумът бе открит от проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информационни технологии и комуникации“. Той посочи, че конференцията е фокусирана върху различните аспекти на природните бедствия и управлението при аварийни ситуации.

Проблемите, които предстои да бъдат дискутирани на форума, са значими за целия свят. Затова и идеите за тяхното разрешаване ще са от полза за  всички, отбеляза проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност на УНСС.

В голямата конферентна зала

Пленарен доклад на тема „Устойчивост на управлението при бедствия“ изнесе проф. д.т.н. Хосе Гонзалес от Центъра за интегрирано управление на аварийни ситуации, катедра „Информационни и комуникационни технологии“ на Университета на Агдер, Норвегия. Той се спря на различните видове бедствия и проблемите при управлението на риска, разграничи моделите за стабилизация и стъпките за тяхното изграждане.

Проф. Хосе Гонзалес

Полк. Васил Русинов, директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, представи  CMDR COE, старши комисар Александър Джартов  се спря на „Законовата рамка за защита при бедствия в Р България“, Николай Томов, председател на БУЛСИМ, говори за „Ролята на компютърните симулации в обучението по управление на кризисни ситуации“.

Участници в конференцията

Работата на форума бе организирана в две секции. В изнесените доклади бяха анализирани теми като: „Прогреса на информационните и комуникации технологии и природните бедствия“, „Климатичните промени и риска от природни катаклизми“, „Управление на информацията за климата“, „Обработка на информацията за природни бедствия“, „Предизвикателствата  на информационните и комуникационните технологии пред управлението на аварийни ситуации“, „Намаляване на риска при природни бедствия“, „Природни бедствия и сигурност“ и др.

Галерия снимки от Международен форум „Природни бедствия и управление на аварийни ситуации 2015“ ...