Магистърска програма на УНСС беше представена във Виена

четвъртък, 20 август 2015 8:16

Ръководителят на катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС проф. д-р Димитър Димитров участва в годишната среща на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност (INSEN – International Nuclear Security Education Network), която се проведе във Виена от 10 до 12 август в сградата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). В нея взеха участие повече от 120 учени и експерти от цял свят.

Участниците в годишната среща пред сградата на МААЕ във Виена

Проф. Димитров изнесе една от трите презентации в програмата на срещата, посветени на образователните програми в областта на ядрената сигурност. Той представи магистърската програма по ядрена сигурност на английски език, която нашият университет стартира през октомври.  Магистърската програма е за български и чуждестранни студенти, разработена е съгласно изискванията на INSEN и МААЕ с подкрепата на МАЕЕ. Водеща в обучението е катедра „Национална и регионална сигурност“. Преподавателите ще бъдат от УНСС, СУ “Св. Кл.Охридски“, ТУ - София, институти на БАН, специалисти от практиката, както и представители на Университета в Тенеси, САЩ, Института за международни изследвания в Монтерей, САЩ, и Кингс Колидж - Лондон.

Проф. Димитров по време на презентацията

В представянето на магистърската програма участва и Светослав Спасов, постоянен представител на България към Службата на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и други международни организации, доцент в нашия университет.

Проф. Димитър Димитров (крайният вляво) и посланик Светослав Спасов
(вторият отдясно наляво) с участници в конференцията

Магистърската програма и предоставените материали за УНСС  предизвикаха интерес сред участниците в срещата. Проф. Димитров проведе разговори с представители на МААЕ и участници в срещата, свързани с подготовката на магистърската програма и предстоящия международен семинар от 1 до 3 октомври по въпросите на развитието на човешките ресурси в ядрената сигурност.

Проф. Димитров (в средата) на срещата във Виенския център
за разоръжаване и неразпространение

Целта на магистърската програма е подготовката на висококвалифициран ръководен състав за нуждите на ядрената сигурност. Тя се състои от 12 задължителни учебни курса, осигуряващи солидни знания във фундаментални области като право, ядрени технологии и приложение, радиационна защита, както и задълбочено изследване на главните сфери на ядрената сигурност, заедно с 10 избираеми учебни курса за добиване на специализация. Програмата комбинира теоретически и практически занятия, включва и лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и т.н.

INSEN е международна мрежа от университети, изследователски и други организации, имащи отношение към обучението и образованието по ядрена сигурност. В мрежата към момента вече участват 141 институции и организации от 50 страни. УНСС беше приет за член на INSEN през юни 2014 г., когато бе подписано споразумението с MAAE за сътрудничество в областта на обучението и изследванията по ядрена сигурност, по време на посещението на генералния директор на агенцията Юкия Амано в България. За представител в INSEN от страна на УНСС бе определен проф. Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“.

Галерия снимки от Магистърска програма на УНСС беше представена във Виена ...