УНСС стана учредител на първата Асоциация на икономическите училища в България

понеделник, 22 юни 2015 14:05

УНСС стана основател на първата по рода си Асоциация на икономическите училища в България. Организацията бе учредена на националното съвещание на директорите на икономическите гимназии в страната и представители на ректорското ръководство на университета, което се проведе в УОБ – Равда. Форумът бе ръководен от проф. д-р Огнян Симеонов, първи зам.-ректор и зам.-ректор по обучението в ОКС „бакалавър“, по чиято идея Ректорският съвет реши да се институционализират връзките на УНСС със средните икономически училища в страната, както и с други сродни училища, в които се изучават икономически специалности, и даде съгласие университетът да стане учредител на асоциацията. 

По време на съвещанието

Като актуална и важна за средното професионално образование, определи срещата Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката. Радостно е, че УНСС подкрепя модернизирането и оптимизирането на обучението по икономическите дисциплини в средните училища, за да се подпомогне усъвършенстването на учебните програми, да се обменят идеи и опит по общите проблеми, постижения и перспективи в професионалното образование, изтъкна тя. Ваня Кастрева посочи също, че предизвикателствата пред българското образование днес са повече от предходните години и новоучредената асоциация ще подпомогне своевременно им решаване. 

Проф. Огнян Симеонов, Ваня Кастрева, проф. Даниела Фесчиян (отдясно наляво) 

Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия, София, представи пред участниците в националното съвещание състоянието и тенденциите на средното професионално образование в  направление „Икономика“. Нейните колеги подкрепиха идеята за асоциацията и я определиха като навременна стъпка във връзката между средното и висшето образование, която ще помогне на младите хора да направят информиран избор на бъдещата си професия. 

 Емилия Иванова (в средата)

Новоучредената Асоциация на икономическите училища в България има за цел  повишаване на качеството на обучение в средните училища на страната, осигуряване на плавен преход към висше икономическо образование и търсене на допълнителни възможности за вертикална интеграция между средните училища и УНСС. Задачите на организацията са свързани с постигането на широкообхватна и добре координирана съвместна дейност между университета и средните икономически училища в страната, усъвършенстването на учебните програми и разработването на иновативни учебно-методически пособия, повишаването на квалификацията на учителите по икономическите учебни дисциплини, популяризирането на постиженията на членовете на Асоциацията чрез обмяна на опит, работни семинари, кръгли маси и др.

За председател на координационния съвет на асоциацията бе избран проф. д-р Огнян Симеонов, първи зам.-ректор на УНСС и зам.-ректор по обучението в ОКС „бакалавър“. Зам.-председател стана проф. д-р Даниела Фесчиян, научен секретар на катедра "Счетоводство и анализ", а членове -  Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия, Славейка Иванова, директор на Националната търговска гимназия в Пловдив, Таня Благова, директор на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик.

Приет бе и планът на асоциацията за учебната 2015/2016 г. В него са включени национални състезания по икономикс, финанси и счетоводство, информатика и статистика, както и национални конкурси по счетоводство и за есе на чужд език по актуална политическа тема. Предвижда се и провеждането на семинари за усъвършенстване на учебните програми и изготвяне на учебни материали, лекции на преподаватели от университета в училищата, съвместно участие в международни и национални проекти за повишаване на качеството на икономическото образование, популяризиране на възможностите за обучение в УНСС и др.

На националното съвещание присъстваха и Николай Бакърджиев, помощник-ректор на УНСС, гл. ас. д-р Николай Ванков, секретар на Университетския център по маркетинг, Лидия Велчева, директор на кабинета на ректора на УНСС, Виолет Маринова, ръководител на отдел "Кандидат-студенти", директори и зам.-директори на икономически училища в България.

Галерия снимки от УНСС стана учредител на първата Асоциация на икономическите училища в България  ...