Наш преподавател с активно участие на голям научен форум в Пекин

сряда, 10 юни 2015 9:51

През юни в Китайския национален конгресен център в Пекин се проведе Седмата китайска конференция по облачни изчисления (cloud computing). На събитието присъстваха над 4000 участници от цял свят. Форумът бе подкрепен от академични и научни институции като Китайската академия на науките, различни технологични университети, мощни представители на ИKТ бизнеса в Китай като China Telecom (с над 640 милиона абонати), Baidu, Huawei, водещи облачни китайски компании, както и редица чуждестранни партньори: IBM, Microsoft, VMware, Suse и др.  По време на конференцията бяха изнесени внушителен брой научни и научноприложни презентации, засягащи най-новите достижения в развитието на облачните изчисления и приложението им в науката и бизнеса.

Проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информационни технологии и комуникации“ към УНСС беше един от 100-те специални гости на конференцията и в качеството си на заместник-председател на Експертния комитет по облачни изчисления взе активно участие в работата й. 

Проф. Д. Велев сред VIP гостите при откриване на конференцията

Експертният комитет по облачни изчисления бе създаден през септември 2014 г. във Виена, Австрия, по предложение на китайската страна - от CIE (Китайския институт по електроника) и IFIP (Международната федерация по обработка на информацията). Основните задачи на комитета са формулиране на насоки за създаване на стандарти в областта на облачните изчисления; предоставяне на експертни знания и консултации на държавни, неправителствени и бизнес организации в световен мащаб; организиране на конференции и публикации.

Китайският институт по електроника е национално академично дружество, което е част от Китайската асоциация за наука и технологии към Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай. CIE е основан през 1962 г. и включва над 100 000 членове от цял Китай. Съставен е от 44 поднаправления, които обхващат практически всички области на информационните и комуникационните технологии и електрониката.

Проф. Велев е българският национален представител в Техническата комисия „Приложение на информационните технологии“ към Международната федерация по обработка на информацията. IFIP е създадена през 1960 г. под егидата на UNESCO и е призната от ООН и други световни организации. Тя е водеща многонационална организация в областта на информационните и комуникационни технологии и науки. Обединява ИКТ дружества от 56 страни от 5 континента с над 500 000 членове. 

Проф. Д.Велев дава интервю пред китайска електронна  медия

Годишно IFIP подкрепя официално около 100 конференции в световен мащаб. В това число влизат и двете конференции, които се организират от проф. Велев и които ще се проведат в началото на ноември 2015 г. в УНСС.

В заседанията на Експертния комитет по облачни изчисления бяха обсъдени редица въпроси, свързани с изготвянето на документ за състоянието на облачните изчисления. Крайната цел е документът да бъде предложен на правителствата от цял свят като официална стратегия за приложението на тази технология както от бизнес гледна точка, така и за повишаване благосъстоянието на цялото общество чрез целенасоченото й използване.

По време на конференцията проф. Велев установи перспективни професионални връзки с китайски университети и научни организации.

It was established in 1960 under the auspices of UNESCO.

IFIP:

  • ·  is the leading multinational, apolitical organization in Information & Communications Technologies and Sciences
  • ·  is recognized by United Nations and other world bodies
  • ·  has a formal consultative partnership relation with UNESCO
  • ·  represents IT Societies from 56 countries or regions, covering all 5 continents with a total membership of over half a million
  • ·  links more than 3500 scientists from Academia and Industry, organized in more than 101 Working Groups reporting to 13 Technical Committees
  • ·  sponsors 100 conferences yearly providing unparalleled coverage from theoretical informatics to the relationship between informatics and society including hardware and software technologies, and networked information systems.

Галерия снимки от Наш преподавател с активно участие на голям научен форум в Пекин ...