„Алианс за младежта“ в подкрепа на младежката заетост

петък, 05 юни 2015 0:00

Партньорите на „Алианс за младежта” (Alliance for YOUth) са осигурили възможности за обучение и работа на 50 000 млади европейци за една година, стана ясно на събитие, посветено на младежката заетост, което се проведе в зала Виваком Арт Хол в София. На него присъства доц. д-р Йордан Близнаков, и.д. директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата при УНСС (МЦРК), както и изпълнителният директор Нестле България Хуан Карлос Пералехо, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Валентина Георгиева, представители на Министерството на образованието и науката, на бизнеса и професионални училища.

При откриването на събитието. Доц. Йордан Близнаков: вторият отдясно наляво

През 2014 г. Алиансът, който обединява близо 200 компании от цяла Европа, пое ангажимент до обучи 100 хиляди млади европейци за срок от три години, като тази цел вече е постигната наполовина. Партньорите вече са участвали в над 5400 инициативи за „подготовка за работа“.

На срещата бяха представени проектите и плановете на МОН в сферата на дуалното образование, както и програмите в областта, като бе изтъкнато, че в УНСС те вече са факт.  Компаниите-партньори на инициативата в България припомниха, че за по-малко от 6 месеца Нестле България и членовете на Алианса у нас са организирали 80 различни събития и обучения с участието на над 30 000 български младежи, а над 1400 млади хора са се възползвали от възможностите за работа или стаж в рамките за същия период. Десетки са съвместните и индивидуалните инициативи и на Междууниверситетския център за развитие на кариерата като част от инициативата „Алианс за младежта“, които целят да предложат на младите хора професионален опит и стаж, да им помогнат да се реализират на пазара на труда.

По време на събитието бе представено и проучване, проведено от компанията Nielsen сред 635 бизнес мениджъри и специалисти по човешки ресурси от 70 партньори на „Алианс за младежта“ в 22 европейски страни. Според данните 66% от анкетираните са заявили, че стажовете и професионалната подготовка могат да доведат до трайна заетост, но в много държави, най-вече в Южна и Източна Европа, все още не се предлага дуално обучение – комбинация от формално образование и обучение на работното място.

В рамките на събитието се проведе и пряко включване от Европейския парламент, което проследи дебат за младежта с участието на Европейския комисар по заетостта Мариан Тейсен, членове на Европейския парламент, представители на младежки организации и на партньорите на „Алианс за младежта“.

 

Галерия снимки от „Алианс за младежта“ в подкрепа на младежката заетост ...