Наш професор участва в среща „Европа – Азия: интензифициране на предприемаческото образование“ в Бруней

вторник, 02 юни 2015 10:26

В столицата на Бруней се състоя среща на тема: „Интензифициране на предприемаческото образование във висшето образование в страните от Азия и Европа”. Нашата страна бе представена от проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, поканен от организаторите лектор, ръководител на катедра „Предприемачество”, директор на Института за развитие на предприемачеството при УНСС, председател на УС на Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството и вицепрезидент на Европейския съвет по малък и среден бизнес за България. В срещата участва и студентката Емилия Малинова, член на Клуба на младия и иновативен предприемач към УНСС. Инициатор на българското участие беше Министерството на външните работи.

Идеята на срещата бе да се съберат студенти от различни страни, изучаващи предприемачество и имащи предприемачески потенциал, да обменят мнения и да си сътрудничат в различни направления. Организаторите от Университета на Бруней бяха поканили изтъкнати лектори от много страни: Великобритания, САЩ, България, Тайланд, Сингапур, Япония, Китай, Филипините, Австралия, Бруней, които да споделят различни гледни точки и достижения в областта на предприемаческото образование. Лекторите бяха водещи  професори по предприемачество, предприемачи, рискови капиталисти, представители на различни подкрепящи агенции и други stake holders относно предприемаческото образование. Програмата включваше редица уъркшопи: „Предприемачеството във висшето образование”, „Предприемачеството и практиката”, „Младите предприемачи: предизвикателствата пред тях”, „Иновации и предприемачество”, „Предприемачески диалог”, както и практическо обучение по предприемачество, в който бяха анализирани различни казуси. 

Проф. Кирил Тодоров пред студентите в Университета в Бруней

 „Темата на нашето представяне беше как да се окуражи креативността, проактивността, поемането на риск и персоналната мотивация на студентите за предприемачество“, посочи проф. д.ик.н. Кирил Тодоров. „Приложихме един по-свободен подход, съобразявайки се с настроението на мултикултурната и мултирелигиозната аудитория“. Впечатляващо за аудиторията бе представянето на достиженията на УНСС през неговия 95-годишен период.

Официозът The Brunei Times помести на 21 май специална публикация за българското участие в срещата (http://www.bt.com.bn/business-national/2015/05/21/practical-approach-should-be-used-teaching-entrepreneurship). Председателят  на организационния комитет на срещата Адна Рахман, както и много други участници бяха особено впечатлени от развитието на предприемаческото обучение в УНСС, наличието на самостоятелна катедра, институт,  бакалавърска и магистърска степен. "От организационния комитет изявиха желание да посетят наши конференции и зам.-ректорът по глобални отношения на Университета в Бруней предаде Acknowledgement Letter, в което изказва благодарност за доброто ни представяне", изтъкна проф. Тодоров.

Галерия снимки от Наш професор участва в среща „Европа – Азия: интензифициране на предприемаческот ...