Публична лекция на Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн

петък, 15 май 2015 8:49

Среща с Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, организира в университета Финансово-счетоводният факултет. „Швейцария – позната и непозната“ бе темата на публичната лекция, която посланикът изнесе пред преподавателите и студентите.

Деканът на Финансово-счетоводния факултет проф. д-р Снежана Башева откри срещата в голямата конферентна зала, представи гост-лектора и открои темата като интересна и познавателна.

Проф. д-р Снежана Башева, Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева и доц. д-р Силвия Трифонова, председател на Общото събрание на ФСФ (отляво надясно) 

Държавно-политическата система на Швейцария има определена специфика, дължаща се на силно развитата пряка демокрация, подчерта д-р Плугчиева. В презентацията си тя последователно се спря на швейцарската политическа система, икономиката и търговията, външната политика и отношенията на страната с Европейския съюз, двустранните българо-швейцарски отношения и др. Посланикът очерта характеристиките на държавата от конфедерален тип, състояща се от 26 кантона с висока степен на автономност, три езикови и културни общности - немска, френска и италианска, две основни религиозни групи - католическа и протестантска, със значителен брой емигранти, които съставляват 23,8 на сто от общото 8,200 млн. население.

Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева

Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева се спря на двукамерния парламент, анализира принципа „конкорданс“, конкретизира двата вида референдуми, които от 1848 г. до 2012 г. са общо 582, т.е. по 3,5 на година, актуалната законодателна дейност. Тя коментира предлагания квотен принцип за чуждестранни граждани, открои ниската безработица в страната от 3,2 на сто, 8-процентния ДДС, дуалната система за професионално обучение, външната политика спрямо съседните държави и ЕС, като основно се фокусира на българо-швейцарските отношения.

В голямата конферентна зала

Не е възможен директен пренос на швейцарския модел у нас поради исторически и културни причини, отговори на въпрос от залата д-р Плугчиева, но потвърди, че системата за провеждане на референдуми би била работеща и в България.

На публичната лекция присъства и проф. Венелин Цачевски (първият вляво), дипломат, автор на книги за Швейцария

Галерия снимки от Публична лекция на Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева, посланик на Република България в ...