Публични лекции на норвежки професор по право

вторник, 12 май 2015 12:15

Две публични лекции на проф. д-р Коре Лилехолт от университета в Осло, Норвегия, организира катедра „Частноправни науки“ на Юридическия факултет. Темите на лекциите, изнесени в два последователни дни, бяха „Европейско право на собственост“ и „Съвременните методи на обучение“. На срещите с норвежкия професор в малката конферентна зала присъстваха преподаватели и докторанти от факултета.

В малката конферентна зала

Целта е участниците в в този формат, който може да се определи и като научен семинар, да се запознаят с развитието и тенденциите на проекта за общоевропейско право на собственост, посочи при откриването на събитието доц. д-р Таня Йосифова, ръководител на катедра „Частноправни науки“.

Доц. Йосифова (вдясно) открива първата лекция. Вляво от нея: проф. Лилехолт

В първата си презентация проф. Лилехолт разгледа различните обекти на правото на собственост, което в широкия смисъл обхваща не само физическите обекти, но и взиманията и обезпечителните права. Лекторът посочи, че в областта съществуват много проекти на Европейски съюз и разгледа международноправните източници, като се спря на конвенцията от Кейптаун за международните интереси върху движими обекти (2001 г.). Той представи и най-често срещаните три типа конфликти във връзка с конкуренцията на права при изложени обезпечения и съответните им разрешения.

Проф. Лилехолт по време на първата си публична лекция

Проф. д-р Коре Лилехолт предложи и въвеждането на функционален подход във връзка с общоевропейското право на собственост.

Галерия снимки от Публични лекции на норвежки професор по право ...