Академично слово „Първичните инстинкти в икономиката. Как икономиката стана политическа?“

четвъртък, 07 май 2015 10:59

Академично слово по повод присъждането на академична длъжност „доцент“ изнесе в зала „Научни съвети“ д-р Евгения Василева от катедра „Международни отношения“. Преподаватели и студенти присъстваха на презентацията й на тема: „Първичните инстинкти в икономиката. Как икономиката стана политическа?“.

В зала "Научни съвети"

Доц.  Василева благодари на колеги от катедрата, помогнали й да извърви своя професионален път до академичната длъжност „доцент“. В изложението си тя аргументира избора на темата и отбеляза, че като преподавател от УНСС е търсила „колаборация“ между икономиката и политическото изследване. Доц. Василева определи анализа си като интердисциплинарен принос и опит да се покаже икономическото поведение пред неикономическите фактори. 

Доц. Евгения Василева по време на академичното си слово

В презентацията си доц. Евгения Василева разгледа „моделирането на сложното“, синтезира резултатите от експериментите, спря се на въпроса „Как не работи икономиката?“, коментира конкуренцията и др. Тя потвърди тезата, че в икономиката често се случват малко вероятните възможности.

Във втората част на академичното си слово доц. Василева дешифрира позицията „Как икономиката стана политическа?“ и даде отговор на десетте въпроса „защо“ – относителност, цени, етикет „безплатно“, услуги и добра воля, самоконтрол и други, извеждайки формулата „доверие/цена + инстинкти + политически избор“.

На академичното слово присъстваха и много студенти

Преподаватели от катедра „Международни отношения“ коментираха тезите и изтъкнаха факта, че в научната общност на университета се утвърждават млади хора, преминали през сериозна академична школа.

 

 

Галерия снимки от Академично слово „Първичните инстинкти в икономиката. Как икономиката стана поли ...