Публична лекция на Н.Пр. Уей Дзинхуа, извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България

четвъртък, 30 април 2015 15:26

Н.Пр. Уей Дзинхуа, извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България, изнесе пред преподаватели и студенти публична лекция на тема: „Китайската мечта: икономическият пояс по пътя на коприната“.

Срещата в голямата конферентна зала бе открита от проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор на УНСС, които представи гост-лектора. На събитието присъства и доц. д-р Поля Кацамунска от катедра „Публична администрация“.

Проф. Кисимов (в средата) представя Н.Пр. Уей Дзинхуа (вляво от него). Вдясно: доц. Поля Кацамунска

Вашият университет е водещ в национален мащаб и съм щастлив да бъда тук, подчерта в началото на изложението си Н.Пр. Уей Дзинхуа. Посланикът анализира с исторически препратки и цитати какво е „мечтата“, проследявайки пътя й от древната мъдрост до наши дни. Китайската мечта е мечта за укрепване и просперитет на страната, възраждане на нацията, благоденствие на народа и е естествен стремеж, който нашата нация последователно следва, посочи лекторът.

По време на публичната лекция

Задълбочаването на реформите е постоянната движеща сила за бързото ни икономическо развитие, конкретизира Н.Пр. Уей Дзинхуа. По думите му общото ниво на производствените сили на Китай все още не е достатъчно високо, съществуват и структурни проблеми, но Китай е навлязъл в нов етап, когато е нужно повече да разчита на научно-техническите иновации, да направлява икономическото развитие и да стимулира социалния напредък при цялостно планиране на „стабилен растеж, регулиране на структурата, стимулиране на реформите". Той формулира целите на управлението: устойчиво развитие на икономиката, непрекъснато подобряване живота на населението, насърчаване на обществената справедливост.

Н.Пр. Уей Дзинхуа

Посланикът се спря и на българо-китайските отношения, свързани с взаимно доверие, добро партньорство и полезно сътрудничество през повече от 65-те години на дипломатически връзки между двете страни.  

В голямата конферентна зала

Н.Пр. Уей Дзинхуа коментира и проекта „Един пояс, един път“, иницииран от Китай. Той посочи, че стратегията на правителството е ориентирана към съхраняването на глобалната система на свободна търговия и на отворената икономическа система, че има за цел да насърчи укрепването на сътрудничеството със страните, включени в инициативата, и да допринесе за съвместното преодоляване на трудностите, диктувани от времето. Това е стратегия, имаща дълбок, обусловен от епохата контекст, посочи посланикът.

Галерия снимки от Публична лекция на Н.Пр. Уей Дзинхуа, извънреден и пълномощен посланик на Китайс ...